I måndags kom domen från Stockholms tingsrätt som fastslog att Arbetsförmedlingen diskriminerat mannen. Tingsrätten anser det osannolikt att Arbetsförmedlingen skulle ha dragit in mannens plats i det arbetsmarknadspolitiska programmet om han vägrat hälsa på den kvinnliga vd:n av något annat skäl än de religiösa som mannen angav. Därför är det ett fall av direkt diskriminering och Arbetsförmedlingen ska betala skadestånd.
På grund av Arbetsförmedlingens hantering av mannen hamnade ärendet hos DO som drev fallet till domstol. Utslaget bekräftar att mannen missgynnats på grund av det som i lagen anges som en diskrimineringsgrund: sin religion. Det är givetvis en alldeles riktig dom. Men det är trist att ett förhållandevis litet problem getts sådana stora principiella dimensioner, i stället för att hanteras lugnt och pragmatiskt.
Hälsningsritualen verkar vara helig i det här landet. Minns förra hösten när Carl Hamilton fick ett vredesutbrott på en kvinnlig programledare som inte ville ta hans hand utan i stället bugade. Minns den efterföljande debatten när landets största morgontidning på ledarplats fastslog att i Sverige skakar vi hand när vi hälsar. Låt vara att det är ganska ohygieniskt och sprider smitta – så gör vi här!
”Grunden för mångkultur är tolerans och då måste vi diskutera tolerans för vem och hur långt toleransen ska sträcka sig. Att vägra ta i kvinnor är intolerans.” Det skriver riksdagskandidaten Mathias Sundin (FP) på Newsmill och undrar om det också är okej att kräva att kvinnorna på arbetsplatsen ska bära slöja i mäns närvaro.
Men måste en önskan om att inte ta någon av det motsatta könet i hand leda till en debatt om religionsfrihet kontra jämställdhet och integration? Vore det inte möjligt att lösa den här typen av rätt okomplicerade situationer utan att åberopa grundlagsfästa principer.
Det finns arbeten som kräver att den anställde tar folk i hand. I bilsäljarbranchen, som myndighetsrepresentant eller i vården är det viktigt att kunna bemöta alla kunder, klienter och patienter på samma sätt, till exempel skaka hand med alla utan åtskillnad. Men arbetsuppgiften i det här fallet var att sköta en svarv. Oviljan att ta en kvinnas hand hade inte påverkat mannens arbetsförmåga. Det var heller inte det som företaget i fråga förklarade som skäl för att neka mannen praktikplats. Bristande erfarenhet och kompetens anfördes i stället.
Att göra avstängningen till en fråga om jämställdhet på arbetsmarknaden – som Arbetsförmedlingen försökte – är bara dumt. Hindren för en jämställd arbetsmarknad består knappast av enstaka människors främmande men helt oskadliga sätt att hälsa.