Det kom ett brev till tidningen

av Alex Voronov
Eskilstuna kommuns jämställdhetsutskott har reagerat på Parken Zoos val av frontfigurer, har tidningen berättat. Kalle Kunskap och Leo Lejon är nämligen av manligt kön.

Signerat2010-06-01 06:30

Men utskottet har reagerat på mer än så. Ett brev undertecknat av ordförande Eila Clarstedt (V) har även skickats till Eskilstuna-Kuriren. Det handlar om tidningens artikel den 28 april där det berättas om Parkens byte av maskot. I anslutning till artikeln finns en enkät där Eskilstuna-Kuriren frågar några Eskilstunabor vad de tycker om förändringen.

Fem vuxna uttalar sig i enkäten och syns på bilderna, varav några tillsammans med sina barn. Jämställdhetsutskottet reagerar på att alla barnen i sällskapen är pojkar. ”Då Kalle Kunskap vänder sig till både flickor och pojkar vore det spännande att höra vad flickor och föräldrar till flickor tycker”, skriver Clarstedt och fortsätter: ”Utskottet vill gärna veta hur och på vilket sätt jämställdheten beaktas i tidningens arbete när det gäller intervjuer, artiklar och annat innehåll. Jämställdhetsutskottet ser fram emot att höra ifrån er.”

Clarstedt och kollegorna har förivrat sig. För det första finns här ett principiellt problem. Ett politiskt organ inom Eskilstuna kommun riktar en formell uppmaning till Eskilstuna-Kuriren där politikerna försöker ge tidningen anvisningar om hur den ska skildra olika samhällsfenomen. Sådant borde inte förekomma i Sverige. Det är också problematiskt om den här typen av brev skickas till aktörer i det civila samhället som kommunen i andra sammanhang möter i en myndighetsroll. Jämställdhetsutskottet bör hålla bättre koll på var gränserna för dess uppdrag går.

Eila Clarstedt säger nu i samtal med mig att hon tar till sig dessa synpunkter. Gott så.

Sakfrågan då? Ja, här petar jämställdhetsutskottet på sådan detaljnivå att den missar målet. Politikerna belyser inte tidningens publiceringar i ett genusperspektiv i stort utan stirrar sig blinda på en enskild enkät och fokuserar en aspekt av flera möjliga. Utskottet saknar flickor bland barnen men bortser från att två av de fem svarande är kvinnor och att både äldre och yngre personer kommer till tals.

Eskilstuna-Kuriren har vid flera tillfällen låtit externa granskare gå igenom det publicerade materialet med fokus på jämställdhets- och mångfaldsaspekter. I det ingår att studera vilka människor som hörs och syns i tidningen. Detta perspektiv finns ständigt med i redaktionens arbete även om det alltid kommer att finnas enskilda publiceringar som hamnar utanför mallen.

Och så för ordningens skull: Eskilstuna kommuns jämställdhetsutskott består av sex kvinnor och bara två män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om