En nödvändig avsättning

av Alex Voronov
Regeringens avsättning av Sidas chef Anders Nordström är inte förvånande. Beslutet hängde i luften efter biståndsminister Gunilla Carlssons (M) sågning av myndighetsledningen i en artikel på Newsmill i onsdags. Ledningen har trots upprepad revisorskritik inte gjort tillräckligt för att ta bättre kontroll över budgetmedlen, menade Carlsson.

Signerat2010-05-28 06:30

Och det är svårt att invända. Riksrevisionen kritiserade 2008 och 2009 den bristande kontrollen av biståndet till bland annat Zambia och Tanzania. Förra sommaren avslöjades att över 50 miljoner kronor av svenska biståndspengar hade försvunnit på det zambiska hälsoministeriet sedan början av 2008. Beloppet motsvarar för övrigt Sidas redovisade underskott för 2009. Perioden under vilken felaktigheterna har skett sammanfaller med Anders Nordströms tid som generaldirektör.

Under våren presenterade Ekonomistyrningsverket, ESV, sin granskning av Sida. I rapporten talas om ”En spretig dokumentflora, en bristande systematik i uppföljningen av resultat […] bristfällig planering, uppföljning och analys, resursbrist och kompetensluckor, otydliga processer och delvis bristfällig dokumentation.”

Och så denna dräpande slutsats: ”Den gemensamma nämnaren för de symtom som beskrivits ovan är ledningens inställning, attityd och bristande insikt om chefsansvaret när det gäller intern styrning och kontroll.”

Kan regeringen låta generaldirektören sitta kvar efter detta?

Desto märkligare var att en del journalistvinklingar i går andades kritik mot biståndsministern. Vad säger detta om regeringens förmåga att styra Sida, var en fråga.

Ja, Sverige har inte ministerstyre. Personalpolitiken är därmed det yttersta verktyget för att styra verksamheten rätt. Nu har Sidas chef avsatts och en vikarie har tillsatts på posten i väntan på permanent rekrytering. Den tillförordnade chefen för finansdepartementets budgetavdelning blir överdirektör på myndigheten med särskilt ansvar för ekonomin.

Sedan gäller det att se vad som står på spel här. Sveriges bistånd är det högsta i världen räknat som andel av BNI. I år fördelar Sida 16 av de 31,4 biståndsmiljarderna och har därmed en nyckelroll för att upprätthålla förtroendet för den svenska biståndspolitiken, både i Sverige och i mottagarländerna. Svenska skattebetalare vill vara säkra på att pengarna går till något gott medan människor i exempelvis Zambia vill att svenska biståndsmedel ska vara en del av lösningen, inte en del av problemen i deras land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om