Finns det något alla är överens om är det att en av välfärdsstatens pelare är utbildningsväsendet, samt att skolans ryggrad är lärarna och deras insatser i klassrummen. Även om läroplaner, huvudmannaskap, nationella prov, resurstilldelning, betygssystem och kriterier är viktiga faktorer, kan ingen av dessa jämföras med den skillnad en bra eller dålig lärare gör när det kommer till att faktiskt inpränta kunskap. Det är svårt att hitta uttryck för att riktigt beskriva hur snedvridet det är att det saknas ekonomiska motiv för att utbilda sig till detta yrke. Det spelar inte så stor roll att vi slösar med varma ord om hur viktig lärarnas insats är när deras yrkesval innebär en förlust framför att inte utbilda sig alls.
Den nya lärarutbildningen är förvisso en viktig pusselbit i att vässa lärarkårens kompetens. Men om inget görs åt de usla lönerna kommer lärarutbildningen även fortsättningsvis att ratas av de vassaste studenterna, och ofta utgöra andra- eller tredjehandsval för dem som inte kommer in på mer attraktiva utbildningar.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) måste få mandat från kommunerna att gå med på osedvanliga löneförhöjningar i kommande avtalsrörelser. Möjligen är det en orealistisk förhoppning, men då finns det inget som hindrar enskilda kommuner att gå före och erbjuda markant högre lärarlöner. Det skulle locka fler lärare – och fler bra lärare. Något som förstås skulle lyfta mer än bara skolan i de kommunerna.
Ett annat och billigare sätt att återigen göra läraryrket attraktivt är att återinföra flexibiliteten och de långa ledigheterna. I stället för att som i dag kräva att lärarna gör merparten av rättnings- och planeringsarbetet i skolan, borde de själva kunna få disponera över sin arbetstid. Och i stället för att proppa sommarlovet fullt med studiedagar av varierande kvalitet, skulle lärarkåren kunna återfå de extra veckornas ledighet.
Visst, det, liksom kraftig höjda lärarlöner, skulle kunna skapa viss misstämning bland övriga kommunanställda. Men det är kanske ett pris värt att betala med tanke på vad som står på spel.