Låt inte Indien komma undan med diktaturfjäsk

av Susanna Birgersson
Förra helgen arrangerades ett slags valcharad i Burma. Och en vecka senare, i lördags, frigavs den burmesiska demokratikämpen Aung San Suu Kyi som har suttit i husarrest under stora delar av de senaste 20 åren. Hur fri hon egentligen är återstår att se. Vartenda ord och varenda rörelse kommer att övervakas. Och för övrigt är militärjuntans Burma ett enda stort fängelse.

Signerat2010-11-16 06:30

Suu Kyi lämnade Burma som tonåring, etablerade sig i Storbritannien och levde fram till 1988 ett stillsamt och harmoniskt familjeliv i Oxford. När hon återvände för att vårda sin svårt sjuka mor, engagerades hon i demokratikampen, till en början motvilligt. Men sedan dess har hon levt för att Burma en dag ska bli ett fritt land.

Aung San Suu Kyi har gjort enorma personliga uppoffringar. Eftersom hennes man och söner har nekats inresetillstånd har hon levt åtskild från dem sedan 1989. Michael Aris, hennes make, dog 1999 utan att de fått ta avsked av varandra. Det var inte en enskild fatal missbedömning som resulterade i denna ofrivilliga splittring. Tvärtom, upprepade gånger har militärjuntan erbjudit Suu Kyi att lämna sin husarrest för att åka till England för att besöka sin familj. Väl vetande om att hon aldrig skulle släppas in i Burma igen har hon envetet tackat nej.

Det är omöjligt att föreställa sig hur en person gång på gång kan välja att offra den egna friheten, bekvämligheten och familjelyckan för andra människors skull. Efter att ha gjort sig ett namn som frihetskämpe kunde Suu Kyi ha lämnat isoleringen och återvänt till Oxford och familjen med äran i behåll. Men hon har valt att stanna.

Burma ligger bra till på världens topplista över diktaturer. Det finns väl några som är värre men militärjuntan tystar effektivt sina kritiker och majoriteten av befolkningen lever i fattigdom, förtryck och misär.

Det som skiljer det politiska läget i Burma från många andra diktaturer är en hög, klar och omutbar röst för demokrati. Aung San Suu Kyis koppling till Europa, Nobels fredspris och hennes häpnadsväckande självuppoffringar har gjort henne till en odödlig symbol för demokrati, också långt utanför Burmas gränser.

Vad som framledes händer i Burma beror delvis på Aung San Suu Kyi och demokratirörelsen, men också på omvärlden. Och då framför på länderna i närområdet. Så sent som i somras mottogs Burmas diktator Than Shwe med alla möjliga hedersbetygelser vid ett statsbesök i Indien. Realpolitik har fått gå före demokrati och mänskliga rättigheter i relationen mellan de två staterna.

Västvärldens ansträngningar för ett fritt och demokratiskt Burma bör framför allt gå via påtryckningar mot Indien. Demokratin Indien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om