Skolan eller skulden – det är frågan

av Alex Voronov
Kommunernas och landstingens intäkter växer snabbt. Det framgick redan i den skatteprognos som Sveriges Kommuner och Landsting presenterade i maj. Den senaste rapporten, som kom i tisdags, bekräftar bilden.

Signerat2010-08-19 10:15

Kommunsektorns skatteintäkter beräknas bli två miljarder kronor högre i år och fyra miljarder högre nästa år, jämfört med beräkningarna i maj. Sammantaget betyder det att kommunernas och landstingens överskott blir 21 miljarder 2010 och sex miljarder 2011.

Tillväxten återspeglas i ständiga förbättringar av de kommunala finanserna. Varje ny prognos visar bättre siffror.

Men den politiska logiken är en annan. Under Almedalsveckan lovade regeringen att tillföra kommunsektorn tre extra miljarder nästa år. Oppositionen har i sin tur gjort det till en principsak att övertrumfa regeringens bud med sju miljarder 2011 och fem miljarder 2012. Tolv plus. Alltid. Den kommunala ekonomins utveckling har ingen betydelse.

Hur kommun- och landstingspolitikerna kommer att förhålla sig till de nya pengarna är en fråga för sig. Ta Strängnäs. Majoritet och opposition har där bestämt sig för att lägga preliminära budgetar med ett anmärkningsvärt lågt resultat – fyra miljoner kronor. I det räknas också in en utdelning från Sevab, trots att alla partier tycks vara överens om att energibolagets eget kapital behöver förstärkas.

Varför partierna har valt att budgetera ett så lågt resultat är, ska vi säga, oklart. En förklaring som har presenterats är att 2011 kommer att bli ett tufft år varför politikerna har valt att skydda verksamheterna. Så kan man förstås resonera. Men man kan även vända på det: Om året antas bli ekonomiskt tufft är det desto viktigare att kommunen skaffar sig en hög fallhöjd.

Enligt den nya SKL-prognosen, som kommunerna orienterar sig efter, blir Strängnäs intäkter i runda slängar tio miljoner högre nästa år, jämfört med uppskattningarna när den preliminära budgeten klubbades. Dessa pengar bör tas in i valdebatten. Man behöver nu inte stirra sig blind på siffrorna utan bara se utvecklingsriktningen mot bättre ekonomiska förutsättningar.

Så, hur vill partierna i Strängnäs använda de nya intäkterna? Ska miljonerna spenderas på skolan och äldreomsorgen eller ska de gå till att öka kommunens kapital, betala av på skulderna? Och kan Sevabs pengar få vara ifred? Särskilt oppositionen har på senare år fokuserat skuldberget och Sevabs ekonomi. Vilket är dess och majoritetspartiernas besked nu?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om