Nu tror kanske någon att vi ska bege oss till något illa skött och av torka hemsökt u-land. Men nej, det ska handla om Strängnäs. Vattenproblem av olika slag är nämligen ett ständigt återkommande inslag i många kommuninvånares tillvaro.
En del saknar vatten och avlopp. Läs till exempel i fredagens Strengnäs Tidning om hur husen längs Håstahagsvägen fortfarande inte har kommunalt va.
Kommuninvånarna har fått betala 30 miljoner mer än beräknat för den vattenledning från Norsborg i Stockholm som förser dem med vatten. Hur det kommer sig vet ingen riktigt. Utredningen som Sevab beställde avslöjade att det i stor utsträckning saknades redovisning över hur teknik- och fritidsförvaltningen använt pengarna, att fakturor attesterats på felaktigt sätt och att det inte gjorts ordentliga upphandlingar.
Men mest aktuellt just nu är förstås de väderrelaterade vattenproblemen. Översvämningen efter skyfallet förra sommaren fick konsekvenser i 40-miljonersklassen i Åker, Mariefred och Länna – även om det säkert var festligt att kunna simma runt i vattensamlingen som bildats mitt i Mariefred. Ett liknande oväder inträffade 2006, men kommunen och Sevab, som har tagit över va-nätet från kommunen, hävdar att det rör sig om extrema undantagsfall och att det inte kan förväntas att va-nätet ska kunna frakta undan sådana enorma vattenmängder.
Man kan förstås diskutera om det efter andra gången på fyra år är rimligt att tala om extremfall. Men det handlar inte bara om de där två överraskande sommarregnen. Med våren kommer smältvatten och på många håll, särskilt i centrala Strängnäs, Åker och Mariefred, betyder det stor risk för översvämmade gator, parkeringsplatser och källare. Närheten till Mälaren är en faktor. En annan faktor är att dräneringen är otillräcklig i flera bostadsområden i Mariefred och Åker.
Det här är inget nytt problem utan, precis som vårfloderna, återkommande. Visserligen informerade Sevab i år om hur fastighetsägarna i viss mån kan skydda sina hus från översvämning. Det är bra men det räcker inte.
Det är nu åtta månader sedan kommunen än en gång påmindes om sårbarheten. Men den utredning som tillsattes för att ta reda på vad kommunen kan göra för att öka förmågan att ta hand om stora vattenmassor är inte färdig. Särskilt många fördröjnings- eller uppsamlingsmagasin i befintliga bostadsområden har fortfarande inte byggts. Alltmedan smältvattnet bubblar upp ur marken…