Vad säger läkaretiken om ekonomisk hederlighet?

av Åke Wredén
Vård är inget undantag. All ekonomisk verksamhet behöver revision, kostnadskontroll, uppsikt över effektiviteten och vaksamhet mot fiffel. Varje sätt att organisera har sina risker för att anslag används för fel saker, eller för att det tas betalt för sådant som inte utförts.

Signerat2011-12-05 06:18

Utförs en verksamhet i egen regi finns frestelsen att redovisa prestationer fel, kontera fel och dölja ineffektivitet. Handlas verksamheten upp finns andra frestelser. I Västra Götaland har landstinget just sagt upp avtalen med tre vårdcentraler – samtliga i Göteborg. Deras misstänkta bedrägerier kommer att polisanmälas.

Det väcker en annan fråga. Är läkarlegitimation en garanti för hederlighet och lojalitet med lagar och socialförsäkringsbestämmelser? Yrket är förenat med mycket stort ansvar, och höga krav på etik. Det är inte fel att förvänta att kraven ska kunna ställas högt på att utövarna av ett sådant yrke också ska leva upp till stränga etiska normer när det gäller pengar och pengars värde.

Hur är det då med läkarintyg som används för att få ut felaktiga ersättningar från Försäkringskassan? För en tid sedan kom en undersökning som visade på mycket anmärkningsvärda skillnader mellan olika landstingsområden när det gäller att riktigt och fullständigt fylla i de intyg Försäkringskassan får som beslutsunderlag. Skillnaderna är så stora att det är svårt att se annat än att attitydfrågor är inblandade. Finns någon yrkesetisk diskussion om detta i läkarkåren?

Värre är dock de fall som rullas upp av systematiska bedrägerier med stora belopp i assistansersättning för svårt funktionshindrade. En del fel som hittats handlar om att vissa assistansföretag redovisat oärligt och tagit betalt för arbetstimmar som aldrig utförts. Där är läkarintygen i allmänhet helt riktiga.

I ett par härvor har dock personer som varit påtagligt rörliga och ohindrade fått stora belopp i assistansersättning, som byggt på intyg om att de varit så funktionshindrade att de inte kunnat klara sig utan omfattande stöd i den dagliga tillvaron. I ett fall står nu en läkare inför rätta i brottmål för ett sådant intyg. Ytterligare fall kan väntas gå till domstol.

Ingriper Socialstyrelsen och överväger att dra in legitimationen för en läkare som hjälper till med miljonbedrägerier? Frågan är ännu inte besvarad. Patientsäkerhetslagen ger förutsättning för ingripande. Men rättsväsendet kommer först. När dom fallit går bollen vidare till Socialstyrelsen.

Och hur var det med yrkesetiken? Att det överväldigande flertalet läkare anser det förkastligt att skriva falska intyg kan man vara övertygad om. Men finns en diskussion i läkarkåren om rätt och fel, och om vikten av att yrkesetiken också måste gälla ekonomisk hederlighet?

Intrycket att detta är ett ämne där det är tyst kan dock vara fel. Det kan i stället vara medierapporteringen som har fått en inbyggd skevhet. Tjänstemännen på Försäkringskassan har fått skenet emot sig. Om det pågår en oroad yrkesetisk diskussion bland läkare uppmärksammas den däremot knappast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om