För 206 kronor i månaden plus en avgift på 200 kronor per besökstillfälle kan ditt barn få vård på Barnsjukhuset Martina i Stockholm. Det här sjukhuset använde Lars Ohly som skräckexempel på de nya ojämlikheter som har uppstått i Alliansregeringens Sverige. Ohly förutsatte att Martinas egen marknadsföring var korrekt och drog slutsatsen att inte alla föräldrar har råd att betala för Sveriges bästa barnsjukvård.
Mona Sahlin fortsatte på spåret ”Sjukvård i Stockholm” – trots att de rödgröna partiledarna befann sig i Eskilstuna. Hon berättade om en hjärtklinik inne på Södersjukhuset som bara tar emot privatförsäkrade patienter.
Politiker brukar inte ha problem med att hitta och lyfta fram enskilda individer som far illa av motståndarnas reformer. Nästan alla större förändringar, hur välbehövliga de än är, ger vissa oförutsedda negativa effekter, särskilt i början. Men var är de människor som har hamnat i kläm med regeringens reformer på sjukvårdsområdet? Vem har behövt vända om i dörren till sjukhuset för att alla platser är upptagna av privatförsäkrade patienter? Var är de människor som nu måste åka över halva Stockholm – eller Eskilstuna – för att få ett penicillinrecept eftersom regeringen infört etableringsfrihet? Ur oppositionens perspektiv är de berättelserna beklämmande få.
Det kommer alltid att finnas människor som kan köpa sig precis den vård de vill ha, i Sverige eller utomlands. Och det kommer alltid att finnas förmögna människor som misstror den offentligt finansierade sjukvården och hellre köper en privat försäkring. Dessa människor betalar för sin sjukvård två gånger, först genom skatten, sedan genom försäkringen. Det kan hända att de ibland får bättre vård, men de kan knappast anklagas för att försämra kvaliteten för alla oss andra.
Vård efter behov, aldrig efter plånbok, säger Mona Sahlin så ofta hon får möjlighet. Vad menar hon? Ska de rödgröna förbjuda människor att betala kontant för sin egen sjukvård, eller ska de stänga kliniker som är helt privatfinansierade? Ska de rentav kriminalisera rika människor som åker utomlands för att få vård?
Läkare som tar emot privatförsäkrade patienter och använder resurser på offentligt finansierade sjukhus är möjligen ett problem. Skattebetalarnas pengar får aldrig användas till att ge privatförsäkrade patienter företräde i kön. Men Sahlin och Ohly borde ta det lite lugnt med retoriken. Problemet i svensk sjukvård har länge stavats långa köer och det problemet har blivit mindre under den gångna mandatperioden. Tillgängligheten har ökat och vårdköerna kortats. Det vet svenska patienter.