Varför inte stora företag?

av Susanna Birgersson
Folkhälso- och äldreminister Maria Larsson (KD) är missnöjd med att bara ungefär hälften av alla kommuner har eller planerar att införa valfrihetssystemet i hemtjänsten. 24 totalvägrar och 78 har inte velat ta emot pengar för att utreda förutsättningarna, rapporterar TT. Ministern flaggar därför för att göra lagen obligatorisk före 2014.

Signerat2010-12-21 06:12

I våras sa den politiska majoriteten i Eskilstuna nej till att konkurrensutsätta hemtjänsten. Då var det Benny Karlsson (S), Vuxennämndens avgående ordförande, som underkände regelverket för de kommuner som inför valfrihet. Han var orolig för att ett fåtal stora företag skulle lägga beslag på marknaden. I dagens tidning uttrycker kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) samma farhåga. Han tror inte att dagens lagstiftning medför någon mångfald av företag utan bara ”de stora jättarna”.

Kommunen ansökte och fick två miljoner för att utreda förutsättningarna för att införa Lagen om valfrihet (LOV). Den externa utredningen konkluderade att förutsättningarna är goda. Ändå sa kommunen nej och ansåg att det var bättre att invänta en rödgrön regering, som tydligen skulle göra om LOV. Det blev, som bekant, ingen rödgrön regering. Och frågan är varför kommunpolitikerna spenderade två miljoner statliga kronor på något som de ändå inte var intresserade av.

Det finns två invändningar mot Karlssons och Janssons motstånd. För det första är det inget som säger att bara stora företag kommer att erbjuda hemtjänst i Eskilstuna. Utredningen var av samma uppfattning. Att starta ett hemtjänstföretag kräver relativt små investeringskostnader. Ersättningen från kommunen för de utförda tjänsterna ska vara densamma för alla aktörer. Det är alltså inte fråga om upphandling där de största företagen kan erbjuda tjänsterna till lägst pris och så bräda de mindre företagen.

Men för det andra, och viktigare, även om bara två eller tre större företag visade intresse, skulle brukarnas valfrihet driva upp kvaliteten på hemtjänsten.

Olika typer av privatiseringar av offentlig verksamhet syftar inte i första hand till att skapa ett mysigt småföretagarklimat, utan att ge medborgarna bättre service för skattepengarna. I det perspektivet är det ovidkommande om konkurrensen sker mellan ett stort antal små företag eller ett mindre antal större företag.

Argumentet kommer från den socialdemokratiska magtrakten. Stora, framgångsrika företag inger en känsla av misstänksamhet, åtminstone när det handlar om offentlig service. Stora biltillverkare, transportföretag eller konsultfirmor har Socialdemokraterna i kommunen som tur är inget emot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om