– Det är klart att jag trivts i min roll, eftersom jag stannat så länge, säger hon. Men jag är inte riktigt nöjd med det vi åstadkommit, i synnerhet inte när det gäller löneutvecklingen.
I dag 4 juni avtackas hon formellt, men arbetet avslutas inte förrän någon dryg vecka senare. Just nu jobbar hon parallellt med Cecilia Rahbek Nöhr som är den som tar över ordförandeklubban efter Margarethe.
– Margarethe har verkligen superkoll på allt, kan lagar och avtal utan och innan och hon har ett otroligt kontaktnät, känner de flesta av Lärarförbundets omkring 3 000 medlemmar i Eskilstuna, säger Cecilia Rahbek Nöhr.
Något hon tycker blir svårt att som efterträdare matcha.
Varit hushållslärare
Margarethe Henryson är född och uppvuxen i Nyköping. 1968 kom hon som färdigutbildad hushållslärare till Eskilstuna. I 19 år jobbade hon på dåvarande Fristadsskolan, senare blev det Stålforsskolan. Hon har jobbat fackligt sedan 1975, varit ordförande för Lärarförbundet sedan 1991 och på heltid de senaste tio åren.
– Till en början försökte jag jobba och vara ordförande samtidigt, men det gick inte.
På senare år har Lärarförbundet huserat i gamla tullkammarens byggnad, nuvarande busstationen, längs Kyrkogatan.
Hur summerar du din tid i Lärarförbundet om du blickar bakåt?
– Statusen på läraryrket har tyvärr sjunkit med åren och på det sättet kan man säga att vi gjort ett misslyckande, även om det hänt andra positiva saker. Visserligen ligger inte Eskilstuna kommun lägre än andra kommuner när det gäller lönerna, men det är fortfarande ett låglöneyrke.
Läs mer om Margarethe och hennes framtidsplaner i fredagens papperstidning.