David mot Goliat i utdragen myndighetskonflikt

På ena sidan Trafikverket, på den andra Flens kommun. I mitten och i farans riktning står Alexander från Skebokvarn och känner sig illa behandlad av myndigheterna.

Skebokvarn2015-12-23 06:00

Alexander flyttade till utkanten av Skebokvarn för ett och ett halvt år sedan och hans David och Goliatkamp med myndigheterna har pågått nästan lika länge. Uppskattningsvis är det tio till 15 meter mellan hans husknut och det hårt trafikerade järnvägsspåret. 

– Visst kan man säga att man får räkna med sånt här när man köper ett hus nära spåret. Ljudet vänjer man sig vid men det är säkerhetssynpunkten det handlar om, säger Alexander.

Att han skulle behöva oroa sig för sin och sina gästers säkerhet blev han varse i somras.

– Jag klippte gräset när det small till, en sten från järnvägen träffade mitt lår och jag fick ett jättestort blåmärke. Jag vågar inte fundera på vad som hänt om stenen träffat någon annanstans, får du en i huvudet dör du.

Den stora jätten i konflikten är Trafikverket. De har haft en inspektör på plats efter att husets köksfönster blev krossat av en sten och konstaterar följande i en skrivelse;

"Av de uppgifter som inhämtats från Trafikverkets projektledare i det aktuella järnvägsområdet framgår att det är sannolikt att sten från järnvägen kan ha orsakat skada på fönstret. Det framgår också att det till och från förekommer stensprut från anläggningen."

Trafikverket har ersatt rutan men någon ersättning för benskadan har Alexander inte fått.

– Här erkänner de själva och det finns svart på vitt men ändå görs ingenting.  De sänkte hastigheten på sträckan i två veckor men nu kör de på som vanligt igen. Du skulle kunna sitta och äta frukost och få en sten i huvudet, säger Alexander som känner sig besviken på byråkratin och att myndigheterna bollar frågan emellan sig.

Han vill se ett bullerplank som dels dämpar ljudet men främst skyddar mot stenskott. Enligt Trafikverket ligger stängselansvar på kommunens bord.

– Flen är generellt sett absolut en bra kommun och jag vill inte kasta skit på dem. Men det är jobbigt att ingen tar tag i det, jag får inte ens sätta upp något själv, säger Alexander uppgivet.

Kommunen har erbjudit sig att sätta upp ett 90 centimeter högt stängsel vid tomtgränsen. En gräns som går nedanför banvallen och utgör föga skydd mot stenar som liknar projektiler när ett tåg skjuter i väg en.

– Det klättrar ett barn eller min hund lätt över. Mina kompisar vågar inte komma hit längre för de kan inte ha sina barn ute. Det stängslet hade behövt vara fem meter högt.

Stängslet skulle dessutom vara ett vanligt avspärrningsstängsel med rutnät som inte skyddar mot stenar.

– Jag har haft minst 20 kontakter med kommunen under 2015. Men det hjälper inte, säger Alexander som lagt ner åtskilliga tusenlappar på att renovera det gamla sommarboendet till permanent bostad.

– Jag vill inte flytta härifrån.

Alexanders kontakter med Flens kommun har varit med samhällsbyggnadsförvaltningen. Förvaltningschefen Peter Israelsson förstår Alexanders situation och frustration, men enligt honom har kommunen gjort allt de kan och ska göra.

– Jag förstår naturligtvis hans problematik, vi har haft en dialog och varit ute och tittat på plats men det ligger utom detaljplanerat område och det finns regler för vad en kommun kan erbjuda. Vi har erbjudit ett stängsel som skydd för allmänheten typ Gunnebostängsel men som jag förstår är det mer av ett bullerplank han vill ha, säger Peter Israelsson och hänvisar Alexander till Trafikverket.

– Stängselansvar är kommunens skyldighet men bullerplank är väldigt dyrt och han måste vända sig till Trafikverket eftersom det är deras fråga.

Alexanders fall är inte unikt i en kommun där järnvägen skär igenom som en löpeld.

– Tyvärr är det inte den enda fastigheten som har den här problematiken och resonemanget. Det finns fler fall men i detta är det tydligt vad som gäller, säger Peter Israelsson.

Han menar att ett undantag i Alexanders fall hade kunnat innebära konsekvenser på andra liknande ärenden.

– Järnvägen går genom hela kommunen och det är viktigt att det blir rätt i hur vi behandlar detta och det blir prejudicerande för alla fall. Går vi med på något på ett ställe måste vi göra det på alla, det har varit problematiken, säger Peter Israelsson.

Men helt ensam mot Trafikverket behöver Alexander inte vara, det finns hjälp att få.

– Det finns kontaktpersoner här på kommunen som kan bistå i kontakten med Trafikverket. Vi vill värna om våra medborgare och hjälper till om vi kan, säger Peter Israelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om