Femton egenbryggda ölsorter på menyn i Skebos nya bar

Från förfallet och nedlagt till upprustat och levande. Alla tiders Skebo firade sin tvåårsdag i det gamla snickeriet genom att inviga en ny del av verksamheten: Bryggeriet bar och bistro.

Bengt och Jane Nordrup firade två år i Skebokvarn genom att inviga sin nya del av verksamheten: Bryggeriet bistro och bar. "Det känns jättekul, nu nyttjar vi får vi nyttja fastigheten ännu mer", säger han.

Bengt och Jane Nordrup firade två år i Skebokvarn genom att inviga sin nya del av verksamheten: Bryggeriet bistro och bar. "Det känns jättekul, nu nyttjar vi får vi nyttja fastigheten ännu mer", säger han.

Foto: Matilda Lantz

Skebokvarn2021-12-16 14:47

Stämningen var förväntansfull när allmänheten bjöds in att närvara vid den officiella invigningen av Skebokvarns nya samlingsplats under onsdagseftermiddagen.

Det är på dagen två år sedan Bengt och Jane Nordrup slog upp portarna till sin färg- och byggnadsvårdsbutik efter att ha lämnat centrala Flen och Caparol färg. Den nya verksamheten har sedan dess kommit att rymma bland annat kurser i fönsterrenovering och pappspänning, frisörsalong och en liten kaféhörna. Nu tar de även den andra delen av fastigheten i bruk genom att öppna sin egen bistro och bar.

– Det känns jättekul, sa Jane Nordrup.

undefined
"En sån här invigning i Skebokvarn, som inte ens är en tätort, det är att jämföra med Nobelfesten i Stockholm", sa Torbjörn Johansson, boende på orten som hade tagit ledigt från jobbet för att närvara. Bandet klipptes av sommeliern och kocken Magnus Svensson.

På plats vid invigningen var bland andra Eva och Urban Ahlström som delar sin tid mellan Stockholm och Skebokvarn samt permanentboende Torbjörn Johansson.

– En sån här invigning i Skebokvarn, som inte ens är en tätort, det är att jämföra med Nobelfesten i Stockholm, sa Torbjörn Johansson som hade tagit ledigt från jobbet för att närvara.

– Det här är det roligaste som har hänt i den här lilla byn på 50 år, höll Urban Ahlström med.

undefined
"Det här är det roligaste som har hänt i den här lilla byn på 50 år", säger Urban Ahlström, deltidsboende i Skebokvarn och får medhåll av hustrun Eva Ahlström: "Det händer så mycket här med föreningsgården och så. Det finns så mycket aktiva människor här!".

I baren erbjuds bland annat femton sorter egenbrygd hantverksöl. Bengt Nordrups egen favorit är den allra första som gjordes, som bland annat innehåller gojibär.

– Den är min lilla bebis, den ömmar jag för. Den är jättefin! Jag brukar skämta och säga att den är som en hälsodryck med alkohol.

undefined
Bengt och Jane Nordrup på Alla tiders Skebo – nu med tillhörande Bryggeriet bar och bistro.

Han gläds åt det besked som kom i dagarna, om att regeringens särskilda utredare som föreslår grönt ljus för småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

– Vi hoppas på det! Då kan vi börja med ölprovningar där folk kan köpa med sig det de gillar, säger han och fortsätter:

– Säger de bara ett datum så åker min ansökan in direkt!

undefined
I sitt invigningstal gjorde Magnus Svensson en trendspaning: Från familjeutflykter till gamla kyrkor på 70-talet via 90-talets köpcentrumfokus till dagens måltidsturistande. Med en eventuellt stundande gårdsförsäljningen av alkohol ser han stora fördelar för landsbygden. "Då är vi plötsligt rätt i tiden igen, folk kommer söka sig ut och vi får ekonomier och energier".

När kunde man senast gå på lokal för en bit mat och en öl här i Skebo?

– Det har säkert funnits någon lönnkrog någon gång, men jag tror man måste gå tillbaka till när järnvägen drogs fram. Då fanns det, vad jag har förstått, 18 kaféer här i Skebokvarn varav kanske tre var officiella och så var det trädgårdar i övrigt och en korvgubbe som gick med låda på gatan.

Inledningsvis kommer den nya verksamheten att vara öppen lite sporadiskt, vilket bland annat kommer att kommuniceras via hemsidan. I mars börjar de en provperiod med fasta öppettider som sedan ska utvärderas i under senhösten.

Närmast har de öppet den 18–20 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!