Skiftarbetande föräldrar i Oxelösund fortsatt kritiska: "Det är väldigt klent"

Kommunen tog ett steg tillbaka på sina nya riktlinjer för barnomsorg under kvällar och nätter – men ett antal skiftarbetare i Oxelösund är fortsatt kritiska.

– Jag och många andra är inte nöjda med denna kosmetiska ändring kommunen gjort, säger en av dem.

21 mars 2019 07:05

Oxelösunds kommun har tagit fram nya riktlinjer för barnomsorg under kvällar, nätter och helger och som är tänkt att börja gälla den 17 juni. Bland annat handlar det om när man tidigast får lämna sitt barn på dygnet runtöppna Stenviks förskola. Först var det sagt 06.00, "Rädda skiftomsorgen OXD" som har drygt 100 medlemmar. En sak som medlemmarna där är fortsatt kritiska mot är att en förälder som är separerad och arbetar skift inte har rätt till omsorg under kvällar och nätter om den andra vårdnadshavaren är ledig då. En annan sak som Larsén lyfter fram är informationen – eller bristen på den.

– Ingen verkar ha vetat någonting, eller möjligen hållit tyst om det. Jag fick höra det här genom ett rykte på jobbet. Jag kan förstå att kommunen vill har riktlinjer för det här, för det har inte riktigt funnits förut, men det här blir problem för folk, säger Larsén.

Barnomsorg på kvällar och nätter

Det är vanligt med skiftarbetare i Oxelösund, främst på grund av SSAB, men många andra branscher kräver också arbete under kvällar, nätter och helger. På Stenviks förskola, som är den i Oxelösund som har nattöppet, finns det cirka 80 barn inskrivna.

Utbildningsförvaltningen har under den senaste veckan skickat ut brev för att informera berörda vårdnadshavare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa