Inom två till tre år kan stora delar av det som i dag är västra Skogstorp genomgå stora förvandlingar.
Det tror i alla fall Magnus Nyström, chef på mark- och exploatering i Eskilstuna kommun.
– Vi vet vad folk här ute vill ha, säger han.
Först och främst vill han lugna alla som oroas över att Rosenforsparken kanske ingår i det området som ska byggas. Visserligen ingår parken i dag i Uppsala akademiförvaltning KB:s marker, men det ska inte byggas.
Området har som det heter höga natur- och kulturvärden och ska bevaras som det är.
– Eskilstuna kommun får köpa tillbaka just denna mark och den mark intill som är strandskyddat område.
– Vi vet i dag inte riktigt hur mycket mark det handlar om, men vi vet att vi är skyldiga att förvärva den. Det är mark som inte får bebyggas.
Sannolikt kommer en stor del av den övriga marken som tillhör Uppsala akademiförvaltning att bebyggas. Det handlar om cirka 43 hektar. Det är marken som tidigare ägdes av NCC och som sträcker sig mellan Rosenforsparken och det som i dag kallas Skogstorps centrum och vidare upp över åsen söder om Vreta hage och ner på gärdena mellan järnvägen och Rosenforsvägen.
Men Uppsala akademiförvaltning äger inte all mark.
Eskilstuna kommun äger cirka 23 000 kvadratmeter av marken närmast Rosenforsparken, och Holger Frense, som äger Gula kiosken äger 2 400 kvadrat kring sin egen fastighet.
Vad man från kommunen utgår från är att man nu vill skapa ett Skogstorps centrum som förtjänar namnet. Man vill ta ett helhetsgrepp.
– Vi vet att önskemål finns från flera äldre Skogstorpsbor att de vill kunna hyra en lägenhet när de inte längre orkar med hus och tomt, säger planarkitekten Sara Duvelid, på stadsbyggnadskontoret som är den som skissar på planprogrammet.
– Men flerbostadshus är troligen bara en del i allt det nya som sannolikt kommer byggas. Det kan mycket väl bli fastigheter som rymmer handel, restauranger och kanske andra serviceföretag och även radhus och småhus för att skapa en blandad bebyggelse.
Planprogrammet räknar Sara Duvelid med att vara klar med senast till årsskiftet.
Fullt lika enkelt blir det med all säkerhet inte att upprätta en eller två detaljplaner. Här räknar man med att det kan komma invändningar och är beredda på att flera dialoger med Skogstorpsborna själva.
Förhoppningen är att man har en godkänd detaljplan inom loppet av två år. Därefter kan allt vara klart för byggandet.
På Frense Larsson Bygg AB följer Holger Frense utvecklingen med spänning.
Han hoppas kunna riva Gula kiosken och bygga nytt på sin mark. Men vad det hela utmynnar i är oklart i dagens läge.
Inte heller vet han hur länge det dröjer till rivningen av den gamla postbaracken som byggdes om till Gula kiosken.
– Det är dyrare än man tror att riva en fastighet. Det kostar mellan 600 000 och 700 000 kronor om det ska ske efter regelverket, säger han.
Han vill heller inte svara på hur länge staketet ska stå kring byggnaden.
– Jag måste försöka skydda min egendom, jag blir dessutom skadeståndsskyldig om någon går in och skadar sig på min tomt, hävdar han.
Inte heller vill han veta av att folk parkerar sina bilar på tomten.
Vilken typ av byggnader det blir tal om för hans egen del kan han inte gå in på förrän ett planprogram är klart.
– Men det blir inget negativt för Skogstorp, lovar han.
På Uppsala akademiförvaltning återfinns Curt Malmenstedt som vet mer om planerna för de 43 hektaren. Han bekräftar att det finns planer på en blandad bebyggelse på den mark som är "hans" i de centrala delarna av Skogstorp. Både hyresfastigheter och villor eller parhus, och det finns också planer på att bygga längs både Vretahagsvägen och att binda ihop de båda "Mariedalsvägarna" som i dag är åtskilda av en äng.
– Men det finns inga planer på att bygga i Rosenforsparken, understryker även han.
Så vitt Curt Malmenstedt känner till så är ingen del av Uppsalaföretagets mark förorenad eller skulle kräva sanering. Han vet att det har fraktats jordmassor för många år sedan när Skogstorpsskolan byggdes, men det är också allt.
Och på tal om skolan så finns redan planer på att bygga på de gärden närmast Rosenforsvägen som i dag används som fotbollsplaner, och även på det gärde närmare järnvägen, som i dag bara är ett outnyttjat naturområde.
– Här hänger det på om vi får till vägar och vatten och avlopp, men det ska nog inte vara några problem.