Andelen behöriga lärare minskar i Strängnäs kommun

I Strängnäs minskar andelen lärare med behörighet i minst ett ämne under förra året. Något som går emot utvecklingen i resten av landet där behörigheten istället ökar. "Får rekrytera från det underlag som finns", säger Catharina St Cyr, ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

Catharina St Cyr, ordförande i barn-och utbildningsnämnden berättar att det ibland kan vara svårt att hitta behöriga lärare.

Catharina St Cyr, ordförande i barn-och utbildningsnämnden berättar att det ibland kan vara svårt att hitta behöriga lärare.

Foto: Oscar Stomberg

Skola och utbildning2024-06-07 06:06

Nyheten i korthet

  • Andelen behöriga lärare minskade i Strängnäs kommun under förra året, vilket går emot trenden i resten av Sverige där andelen behöriga lärare istället ökar.
  • Statistik från Skolverket visar att endast 61 procent av lärarna i Strängnäs hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne i oktober 2023, en minskning med två procentenheter jämfört med föregående år.
  • Catharina St Cyr, ordförande i barn-och utbildningsnämnden, säger att kommunen är medveten om problemet och arbetar för att lärare ska undervisa i de ämnen de är behöriga i. Man hoppas också att rekryteringsunderlaget kommer att förbättras i framtiden.

Enligt statistik från Skolverket, som Sveriges Lärare har analyserat, hade 61 procent av lärarna i Strängnäs kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne i oktober 2023. Detta är en minskning med två procentenheter jämfört med föregående år.

– Minskningen i behörighet i Strängnäs är problematisk och läget är fortsatt allvarligt. Alla elever har rätt till undervisning av legitimerade lärare, och alla lärare måste få möjlighet att göra ett bra jobb tillsammans med legitimerade kollegor, säger Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog.

Enligt Catharina St Cyr, ordförande i barn-och utbildningsnämnden, är detta något kommunen vetat om sedan länge i och med Skolinspektionens granskning i höstas. 

– Det kan bero på att vi ökat andelen lärare under det här läsåret och då kan minskningen bero på att det inte funnits behöriga lärare i rekryteringsunderlaget, säger Catharina St Cyr.

Strängnäs går därmed emot utvecklingen i resten av landet där lärarbehörigheten ligger på 71, 5 procent vilket är en ökning från förra året.

– Ibland är det svårt att hitta behöriga och legitimerade lärare och då får man rekrytera från det underlag som finns. Det vi ser också i de kommunala skolorna så är behörigheten 65 procent i snitt och att flera av våra skolor har en högre andel behöriga lärare, säger Catharina St Cyr.

undefined
Strängnäs hamnar långt ner i rankingen gällande behöriga lärare. Både kommunala skolor-och friskolor är med i statistiken.

Vad kommer ni göra framöver för att vända den här utvecklingen?

– Det skolorna jobbar med nu är att de som är behöriga ska undervisa i de ämnen som de är behöriga i. Till exempel så kan man i de lägre årskullarna ha valt att ha en lärare som undervisar i flera ämnen, men man inte är behöriga i alla och det har varit en strategi för att barnen inte ska ha flera olika lärare. De skolor som valt den strategin förändrar nu sin organisation så att lärare undervisar utifrån sin behörighet, säger Catharina St Cyr.

Hur ska ni göra för att locka fler behöriga lärare till Strängnäs?

– Vi tror att rekryteringsunderlaget kommer att se betydligt bättre ut givet de omställning som pågår i våra grannkommuner, där är det i regel nedtagningar i flera av skolorna vilket gör att andelen behöriga lärare som finns tillgängliga ökar.  

I rankingen av landets kommuner så hamnar Strängnäs på plats 244 av 290 vad gäller lärarbehörighet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!