Grisuppfödare fick titeln Årets bonde

Årets Sörmlandsbonde 2015 har blivit utsedd. I lördags, under Jordbrukets dag, delades priset ut till Filip och Johanna Isaksson, som driver grisfarmen Rocklunda gård i Sköldinge.

AL Grisfarm04.jpg

AL Grisfarm04.jpg

Foto:

Sköldinge2015-07-02 06:30

Rocklunda gård har ägts av samma familj sedan 60-talet, och så sent som förra året skedde ett generationsskifte. Då tog Filip Isaksson och hans fru Johanna över gården efter hans föräldrar, som gick i pension. Båda familjerna bor kvar i Rocklunda, vilket gör att de kan hjälpas åt när det behövs. Så priset är lika mycket hans föräldrars, tycker Filip Isaksson.

– Ja, de har ju byggt upp allt detta och det var ju bara ett ägarbyte, så vi kör på precis som de gjort. Han blev lika stolt som vi blev när vi fick utmärkelsen, säger han.

På gården finns 3 500 grisar, varav 300 suggor som föder fram nya grisar. De nyfödda får växa upp på gården tills de åker för att slaktas i Skövde. Sedan levereras de till Fällmans kött i Stockholm, som styckar köttet. Därefter säljs det ut till charkuterier, restauranger och saluhallar under namnet "Rocklundagårdsgris". Fällmans kött är en kunglig hovleverantör, så något år var kungens julskinka just från Rocklunda Gård.

Gården tar ofta emot studiebesök av kunder för att visa hur produktionen går till på gården, som förutom grisarnas stall består av deras spannmålsodling. Där odlar de grisarnas mat i form av vete, korn, havre och åkerbönor. Men de köper också in spannmål från närliggande gårdar, då deras egen produktion inte räcker till.

– Även fast vi inte är ekologiska tänker vi på att köpa in närproducerat, även om det kanske skulle kunna vara billigare att köpa från något större bolag, säger Johanna Isaksson.

– Samtidigt vill man ju gärna gynna grannarna och deras gårdar, säger Filip Isaksson.

Fodret till grisarna blir till gödsel, som skickas vidare till en biogasanläggning i Valla, där de skapar biogas av gödslet. Resterna från detta skickas tillbaka till Rocklunda gård, som använder det till gödsel till sina odlingar, och så rullar det på.

En av motiveringarna till varför de vann är att de vågar satsa på en bransch som annars är ganska tuff, som många i deras ålder inte gör.

– För tillfället känns det stabilt för vår del. Jag tror att vårt samarbete med köttleverantören hjälper mycket, då är inkomsten lite säkrare, säger Filip Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om