Motiveringen till priset som Årets grisföretagare, var bland annat att det är ordning och reda på produktionen och den goda framförhållningen inför generationsbytet. Inom en femårsperiod beräknas sonen Filip Isaksson, 27, och hans fru Johanna, ha tagit över hela rodret för företaget, som i dag drivs av hans föräldrar, Lennart och Eva Isaksson. Övertagandet känns som ett naturligt steg, Filip har jobbat där på heltid i nästan tio år. Han vet att han trivs.
– Det är ett bra och fritt arbete, framför allt när man jobbar åt sig själv som vi gör, säger han.
Satsade på grisar
Från början fanns en kobesättning på Rocklunda gård, men inga grisar. Men efter att alltihop brunnit ner 1973 och de blev tvungna att bygga upp allt från början igen, satsade de på grisar. De startade med 40 suggor, i dag finns det 300. På grund av smittorisken föder de upp nya avelssuggor själva. Annars riskerar salmonella och olika bokstavssjukdomar att spridas lätt som vinden. Det gäller att hålla rent och fint i stallarna, se till så att fåglar håller sig borta och så vidare.
– Vi är väldigt sjukdomsfria eftersom vi inte köper några djur, säger Filip Isaksson.
Alla suggorna insemineras med köpt semination. Varje år föder de ungefär 20 kultingar var, det vill säga ungefär 6 000 grisar sammanlagt. De som inte blir avelssuggor skickas till slakt i Skövde.
Läs hela artikeln i tisdagens Flenstidning.