Pannkakspris till Warbro kvarn

För första gången någonsin går Kålrotsakademiens stora pris till en sörmländsk mataktör. Warbro kvarn är vinnaren inom årets pannkakstema.

Hans Naess från Kålrotsakademien överraskade Warbro kvarns Kerstin Björklund, Thomas Björklund, Maud Brinckmann och Lyndsay Björklund med ett nationellt pris på onsdagsmorgonen.

Hans Naess från Kålrotsakademien överraskade Warbro kvarns Kerstin Björklund, Thomas Björklund, Maud Brinckmann och Lyndsay Björklund med ett nationellt pris på onsdagsmorgonen.

Foto: Matilda Lantz/arkiv

Sköldinge2020-10-21 19:12

Med en högtidlig skål i äppelmust gjord på den sörmländsk äppelsorten Rossvik, en inramad utmärkelse och en keramikstatyett firades Warbro kvarn på onsdagmorgonen. För första gången i sin femåriga historia gick Kålrotsakademiens stora pris till en mataktör Sörmland.

– Det är så roligt att bara få åka tvärs över socknen för att dela ut det här priset som är nationellt, säger Hans Naess.

Han är ordförande och en av grundarna bakom akademien som arbetar för det gastronomiska kulturarvet. Varje år jobbar de med ett tema och årets är pannkakan.

Att det gick till just Warbro kvarn i Sköldinge motiveras av juryn med orden: 

"För att med malande envishet ha gjort flera äldre sorter av spannmål tillgängliga för smakrika pannkakor fullproppade av nyttigheter och kultur."

undefined
Kålrotsakademiens ordförande och medgrundare Hans Naess från Vadsbro delade ut priset, i form av en skuptur signerad Anna Lindell, till Thomas Björklund och Warbro kvarn.

Det överraskade och märkbart stolta gänget bakom företaget har länge lagat pannakaka på sitt dinkelvirvel som de rekommenderar.

– Vi brukar alltid promota pannkakor! Om man använder bra råvaror så är det så himla bra mat, säger Thomas Björklund.

Förutom virvelmjölet, som är ett fullkornsmjöl, behövs enbart ägg och mjölk.

– De blir frasiga, goda och helt perfekta! Och när man har ätit två eller tre är man proppmätt, säger han.

Med pannkakan som grund kan man variera sig in i det oändliga, från äta den med sylt och grädde till matiga crepes fyllda med svampstuvning. Den kan göras i panna, ugn eller varför inte över öppen eld?

– Det är roligt att hylla pannkakan för det är mat vi bara tar för givet, alla älskar pannkaka men just därför är det så vardagligt att det lätt glöms bort. Men det är ju skitgott, säger Naess.

undefined
Kerstin Björklund, Thomas Björklund, Maud Brinckmann och Lyndsay Björklund tog stolta emot det nationella pannkakspriset.

Warbro kvarn har funnits sedan 2003 och flyttade 2012 från den rosa kvarnen i Varbro i Sköldinge till Linds gård på andra sidan 57:an. De arbetar med att förädla ekologiskt spannmål och säljer spannmålsprodukter som mjöl och gryn. Sedan 2017 ingår även ett mälteri i verksamheten och sedan en tid tillbaka erbjuder man ekologisk specialmalt, vilket bryggerier tidigare ofta fått leta efter utomlands.

De upplever att bryggerier tidigare har lagt stort fokus på humle och andra ingredienser men inte varit lika intresserade av ny typ av malt. Det har dock förändrats och nu beskriver Warbro kvarn själva ett mälteri som "går på högvarv".

Nytt för säsongen är också vetemjölet Dala lantvete som är gjort på den en gammal vårvetesort från Dalarna med hög protein- och mineralhalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!