Slow Food-studenter undersöker svensk mat

I går besökte studenter från Slow Foods universitet i Pollenzo Warbro kvarn. Under tio dagar reser de runt i Sverige och besöker matproducenter.
– Det har varit trevligt att åka runt och producenterna är väldigt vänliga. De har öppnat sin dörr för oss och svarat på många frågor, berättade studenten Janna Kühne.

Sköldinge2009-05-14 21:24

Under tio dagar reser studenter från University of Gastronomic Sciences, Pollenzo, Italien, runt i Sverige. De senaste dagarna har de besökt matproducenter i Sörmland genom samarbete med Sörmlands matkluster. Bland annat har de varit på Jürss mejeri i Flen och Ändebols gård i Bettna.

– Vi besöker så många matproducenter som möjligt i Sverige. Det handlar inte bara om att smaka på maten, utan också om att se hur produktionen går till, sa Anna-Lena Banzhaf.

Lunch på Warbro kvarn
I går åt de lunch på Warbro kvarn och fick också lyssna till Kerstin Björklund som berättade om företaget.

– Det har varit trevligt att åka runt och producenterna är väldigt vänliga. De har öppnat sina dörrar för oss och svarat på många frågor, berättade Janna Kühne.

Studenterna har tidigare under sin utbildning varit på studiebesök hos matproducenter i andra länder.

– Men i andra länder har producenterna inte varit lika villiga att svara på alla våra frågor. Jag tycker att svenskarna är mer öppna med hur de driver sina företag, sa Janna Kühne.

Studenterna läser bland annat matkultur, kemi, biologi, nutritionslära och turism under sin treåriga utbildning. De studenter tidningen pratade med har olika framtidsplaner.

– Jag vill jobba med journalistik och kommunikation om mat, sa Janna Kühne.

– Gastronomi i kök och på restauranger är det jag vill arbeta med, sa Anna-Lena Banzhaf.

– Och jag vill jobba med matpolitik, berättade Christian Müller-Guttenbrann.

För hälsans skull
Frågan är varför man ska äta Sloow Food i stället för snabbmat.

– För hälsans skull, sa Anna-Lena Banzhaf.

– Vad är poängen med att leva? Jo, det är att uppleva livet och smaka på det. Sloow Food är att återupptäcka de viktiga mattraditioner i världen som har förlorats genom att matproduktionen har industrialiserats, sa Charles Wolinsky, som från universitets sida organiserade resan.

Jan-Olov Bengtsson från Slow Food Stockholm Haga sammanfattade vad som kännetecknar Sloow Food.

– Gott, rent och rättvist. Det är Slow Food. Förutom att det ska smaka gott ska maten vara utan tillsatser och den som producerar maten ska inte bli utnyttjad, förklarade Jan-Olov Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!