Kolmilan tänds för 33:e gången nästa vecka

Nu är det dags för kolarveckan igen. Och som traditionen bjuder ska en kolmila byggas upp. – Det är ett krävande arbete, säger Lars-Uno Sjöberg.

Arbete på en av de 32 tidigare kolmilorna.

Arbete på en av de 32 tidigare kolmilorna.

Foto: Östra Sörmlands gruvförening

Skottvång2019-07-05 17:16

Nu i helgen genomförs det sista av arbetet på kolminan för att den ska vara färdig när kolarveckan i Skottvång inleds på lördag nästa vecka. Det är medlemmar ur Östra Sörmlands gruvförening som ska se till att det hela blir gjort.

– Det är sju-åtta personer som ska få ihop ungefär fem kärrlass med granris för att täcka milan. Och så stybben på det, säger Lars-Uno Sjöberg, en av två ansvariga för projektet på föreningen.

– Ett redigt helgarbete helt enkelt.

Stybb, som är pulveriserat träkol, läggs ovanpå granriset, som i sin tur gömmer de björkstammar som ska bli till kol under de cirka fem till tio dagar som milan brinner.

Årets kolmila är enligt Lars-Uno Sjöberg den 33:e i ordningen. Något som också hör till traditionen är att ge dem kvinnonamn: bland annat har Monika och Maria brunnit i Skottvång genom åren. Namnet på årets skapelse avslöjas vid tändningen den 13 juli klockan 11.

Angående eldning i torra marker finns ingen anledning till oro: dels vaktas kolmilan dygnet runt, och det är endast vid tändningsögonblicket som lågor förekommer.

– Till och med förra året när det var extremt torrt fick vi specialtillstånd utfärdat, så jag är inte särskilt orolig, säger Lars-Uno Sjöberg och tillägger att det kommer vara spex och andra uppträdanden under veckan.

Kolarveckan i Skottvång inleds lördagen den 13 juli och avslutas en vecka senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!