Slut på sommartid – snart för gott

På söndag är det dags att ställa om klockan till sommartid. Men om några år är det slut med det, sedan EU-parlamentet beslutat att avskaffa tidsomställningen.

29 mars 2019 08:11

Nu på söndag är det dags att ställa fram klockan en timme, från normaltid till sommartid. Det ska göras på söndag morgon, då vi ställer fram klockan från 02 till 03.

Omställningen ger urmakare Kjell Andersen lite mer att göra.

– Det är en hel del kunder som kommer in med digitalklockor som vi får hjälpa till att ställa in. Har man en äldre klocka, så går det bra att ställa fram den en timma. Men på hösten när man går tillbaka till normaltid får man stanna den en timma och sen kör man i gång den, berättar Kjell Andersen.

Sommartiden infördes i Sverige 1980. Då fick Kjell Andersen sig en riktig utskällning.

– Det var en kund som menade att det var vi urmakare som har infört sommar- och vintertid för att vi skulle få mera att göra. Så det är väl det dummaste jag har hört, minns Kjell Andersson

Sedan 1996 är sommartiden gemensam i hela EU, mellan den sista söndagen i mars och den sista söndagen i oktober. Men snart är det slut med det. I veckan röstade EU-parlamentet ja till att slopa tidsomställningen. Beslutet träder i kraft tidigast 2021.

Då är det upp till regeringen i varje medlemsland att bestämma vilken tidszon landet ska befinna sig i. För Sverige handlar det alltså om vintertid eller sommartid. Men huvudsaken är att det inte längre ska bli några tidsomställningar varje vår och höst – och att du ska slippa ställa om klockan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Grimstedt