Smidig elvisp bäst i test

Tjock och fluffig grädde - på ett litet kick. Med en bra elvisp blir du effektiv i köket. Priserna varierar, men vårt test visar att dyrast inte alltid är bäst.

26 april 2015 10:00

Intresset för bakning är hetare än någonsin - det kryllar av tv-program, böcker och bloggar för entusiasten. Sara Aasum Hultberg, konditor på Frantzén på Nordiska Kompaniet i Stockholm och vinnare i tävlingen Årets konditor 2014, känner av det ökade engagemanget.

- Konditorerna kommer fram allt mer i köken och i media, tidigare har man mest sett kockar, säger hon.

Elvispen är ett välbehövligt redskap med många användningsområden.

- Jag använder den till att vispa upp krämer och fyllningar, till att göra marshmallows, maränger, brioche, macarons, eclair eller kakbottnar, säger Sara Aasum Hultberg.

För att man ska få bra användning av elvispen finns det flera önskvärda egenskaper.

- Det är viktigt att man kan välja bland flera hastigheter, den ska kunna gå mycket sakta och även väldigt snabbt. Och den ska helst inte ta för lång tid att få igång.

När vi testar produkter i olika prisklasser är det Bosch MFQ40302, en modell i mellanprisklass, som tar hem segern. Den är smidig och ergonomisk med en rad användbara funktioner. Grädde och sockerkakssmet vispas på ett kick och man störs knappt av något bullrigt arbetsljud _ en tystare maskin kan man inte önska sig. Andraplatsen går till den mycket starka och effektiva Dualit Hand Mixer Chrome, som dock inte är lika snabb och smidig som testvinnaren.

Alla elvispar klarar av att vispa grädde och sockerkaksmet utan problem och blir klart godkända. Dock saknar vi en låg hastighet hos några av maskinerna. Det gäller för budgetmodellen från Philips, som också låter väldigt högt, vilket lätt blir ett störningsmoment. Produkten från Electrolux känns stor och klumpig i förhållande till de övriga. Dessutom tar den någon sekund att komma igång.

Är man intresserad av flashiga funktioner och tillbehör är en av de två dyrare modellerna att föredra. Men vill man ha en enkel och prisvärd visp är Braun MultiMix 3 HM 3000 ett alternativ. Modellen presterar bra i båda momenten och känns användarvänlig. Frigörelsefunktionen är något trög, men överlag är den en gedigen och prisvärd maskin. Den utses till bästa budgetval i testet.

Louise Frilund/WiseGuide/TT

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!