Strängnäsföretag är årets Gasellvinnare

Kärlek till arbetet har gjort byggföretaget S D Entreprenad till Södermanlands Gasellvinnare – länets snabbast växande företag.

Sebastian Didriksson är vd och delägare i årets Gasellvinnare i Sörmland, SD Entreprenad. Han trivs bäst när han får köra grävmaskin och gillar sitt jobb skarpt.

Sebastian Didriksson är vd och delägare i årets Gasellvinnare i Sörmland, SD Entreprenad. Han trivs bäst när han får köra grävmaskin och gillar sitt jobb skarpt.

Foto: Joakim Serrander

Södermanland2019-10-16 18:00

De senaste tre åren har Strängnäsföretaget S D Entreprenad ökat omsättningen med 896 procent till 28,5 miljoner kronor. Den starka tillväxten gjorde byggföretaget till vinnare när Dagens industri utsåg årets Gasellföretag på en gala i Linköping under onsdagskvällen.

– Det känns jätteroligt och självförtroendebyggande. Det är ett fint betyg på resan vi gjort och något som syns utåt. Med utnämningen kommer ett ansvar. Vi måste fortsätta göra bra jobb och motsvara ökade förväntningar på oss, säger företagets vd Sebastian Didriksson.

Han skiner som solstrålar genom ett kyrkfönster när tidningen träffar honom tidigt en mulen morgon ett par dagar innan prisutdelningen. Fordonsflottan, bestående av 14 maskiner och två lastbilar, går för högtryck på byggen runt om i Mälardalen och så har det varit de senaste åren.

– Just nu har vi några riktiga "oxveckor" med jobb. Kunderna har kommit på att vinter och kyla är på gång och de vill ha saker och ting utförda innan snön kommer, säger Sebastian Didriksson och fortsätter:

– Jag vet att snacket om lågkonjunktur är på mångas läppar just nu, men det är inget som vi känner av. Vi har flera kontrakt som löper några år framåt och det ser stabilt ut.

Företaget har kunder som bland andra: Trafikverket, Skanska och NCC och just nu arbetar en stor del av personalstyrkan med utbyggnad av Mälarbanan, samt med Förbifart Stockholm i Kungens kurva.

– Det finns alltid läge att expandera och söka nya medarbetare. Branschen lider av ett vansinnigt underskott på duktiga maskinister och det är lite märkligt för det är ett fantastiskt roligt jobb.

Sebastian Didriksson är uppvuxen på en gård på Tosterö och intresset för maskiner har han med sig sedan barnsben. Han är både bildligt och bokstavligt en arbetande vd.

– Väghyvel, kranbil eller bandgrävare – köra maskin är det bästa jag vet.

– Att jag hamnade i just byggentreprenadbranschen var lite av en ödets nyck. Jag var inställd på att läsa jordbruksskola, men valde i sista stund trasportgymnasiet på Rekarneskolan i Eskilstuna. Det är mitt livs bästa beslut och öppnade många dörrar. När jag tog studenten var det bara att välja jobb och sätta igång.

Vad skulle du säga är er framgångsformel?

–Man ska göra det som man är duktig på och jag är erkänt bra på att köra maskin. Vi har ett starkt kundfokus och jag vill påstå att vi levererar en funktion snarare än en produkt. Vi löser våra kunders problem och uppmanar dem att tala om för oss vad de vill ha gjort i stället för att säga vad vi ska göra. Det har tagit oss dit vi är i dag.

Vilka är era största utmaningar?

–Det är en konst att kunna se längre fram än tre månader. Man måste alltid vara beredd att ställa om ändra riktning och när man som vi växer snabbt ökar pressen på ledarskapet. Det är viktigt att hålla alla delaktiga och informerade om vad som är på gång.

Ett Gasellföretag ska bland annat ha en omsättning på minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anställda, ha sunda finanser och vara lönsamma, vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner och fördubblat sin omsättning mellan 2015 och 2018.

Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Det företag som har vuxit snabbast i ett län vinner Gaselltävlingen i det länet. Tillväxten mäts som ökning av omsättningen. Årets Supergasell, Sveriges snabbast växande företag, utses på Dagens industris Gasellgala i Stockholm den 2 december.

Arbetet med dubbelspår förbi Strängnäs, som pågick mellan 2014–2018, är ett projekt som Gasellvinnaren S D Entreprenad har varit inblandade i.
Arbetet med dubbelspår förbi Strängnäs, som pågick mellan 2014–2018, är ett projekt som Gasellvinnaren S D Entreprenad har varit inblandade i.
S D Entreprenad

Etablerat: 2009 i Strängnäs.

Grundare, vd och delägare: Sebastian Didriksson.

Antal anställda: 16.

Omsättning 28,5 miljoner.

Inriktning: Infrastrukturbyggen inom väg, järnväg, samt markarbeten där stora maskiner behövs.

Aktuell: Utsedd till årets Gasellföretag i Sörmland av affärstidningen Dagens industri.

Gasellundersökningen har gjorts sedan år 2000  och rankar Sveriges mest framgångsrika företag i 21 län. Mindre än 1 procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att få kallas Gasellföretag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!