Lemurer – soldyrkare som gillar sött

Lemurerna kan konsten att njuta – de sätter sig i solen, blundar, sträcker ut sina armar och låter solens strålar värma magen. När fem lemurer står på rad och gör samma sak kan man tro att det är ett yogapass för exotiska djur.

SOMMAR2016-06-11 06:00

Men vi är inte på yoga utan i Parken Zoo i en av djurparkens nyheter för säsongen – Lemurernas värld. I vanliga fall brukar det finnas en glasvägg eller ett staket mellan djur och besökare men vi ska gå in till djuren och hälsa på. Att försöka gosa med dem är inget som rekommenderas.

– Nej, här är det på djurens villkor och de väljer om de vill komma nära. Det är lemurerna som bestämmer, de har både vassa tänder, naglar och klor och man får inte klappa eller mata dem, berättar vd och djurparkschef Lennart Sundén.

Han och veterinär Anita Burkevica visar oss in i en tunnel där lemurernas selfiebilder sitter på väggarna. Vi börjar med att tvätta händerna för att inte föra in bakterier som djuren inte tål.

Lemurernas värld består av fyra olika delar och en grusad gång leder genom de olika avdelningarna, det kallas för en "walking through-anläggning".

– Vi har tre olika sorters lemurer, sammanlagt tio individer. Från början hade vi tänkt att inte blanda dem eftersom de inte lever tillsammans i vilt tillstånd, men vi har upptäckt att det är inga problem. Så nu är alaotralemurerna och de ringsvansade lemurerna i samma del, säger Lennart.

Veterinären Anita tar fram några russin och fem ringsvansade lemurer kommer som ett skott och börjar klättra på henne på henne för att komma över de söta russinen.

– Det här är jättegott godis för dem. I vanliga fall äter de sly, insekter och skott från träd. Vilda lemurer äter mycket frukt men vår frukt som finns här i västvärlden är för söt, de får i stället sallad, grönsaker och maskrosor som de älskar, säger Anita.

I anläggningen finns ett stort tak och under taket avsatser där lemurerna kan dra sig undan om det regnar eller blir för mycket folk. Lemurer gillar inte att vara på marken utan tillbringar den mesta tiden i träden, berättar Anita.

– Att klättra och hoppa är en del av deras liv, därför har vi flera klätterträd. Första gången vi släppte ut dem klättrade de upp direkt i en och började äta skott. Det är bevis för att de kände sig trygga.

Parken Zoo deltar i flera internationella avelsprogram för att bevara utrotningshotade djurarter och lemurerna är en av dem som ingår i arbetet.

– Alaotralemuren är starkt hotad och för oss är avelsarbetet och att djuren har en bra miljö lika viktigt som besökarna ska få en bra upplevelse när de kommer till oss, säger Lennart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om