Steg 1
Bläddra igenom hårddisken eller hårddiskarna på din dator. Se vad du hittar på.
Ligger alla dina dokument, bilder, musikfiler och videofiler där de ska? Finns det saker du kan ta bort?
Installationsfiler är färskvara eftersom programmakarna hela tiden släpper nya versioner, så dem kan man i regel ta bort. Kolla på skrivbordet. Där kan man ofta hitta bilder och annat som man bara skulle ha kvar tillfälligt.
På startmenyn och på skrivbordet kan det finnas gamla genvägar till program som du har avinstallerat, dem kan man också ta bort.
Steg 2
Backa upp dina filer om du inte redan gjort det. Detta gäller framför allt sånt som du har skapat själv, som till exempel uppsatser, foton, med mera. Köpt musik kan man alltid få tillbaka på något sätt, men dina foton är det troligtvis bara du som har.
Bläddra igenom hårddisken ordentligt så att du inte har glömt något du borde backa upp.
Det finns lite olika sätt att backa upp sina saker. Vilken metod som är bäst för dig beror på hur mycket du behöver backa upp.
- På nätet. Man kan få 2 GB utrymme gratis (på Dropbox bland annat) och det räcker om man bara har textfiler eller en mindre mängd bilder. Behöver man mer utrymme får man betala en månads- eller årsavgift.
- På CD eller DVD. Använd DVD om din brännare klarar det, det blir billigare. Undvik omskrivningsbara så kallade RW-skivor, de är inte pålitliga och blir lätt oläsliga utan anledning. Håll dig i stället till CD-R, DVD-R eller DVD+R. De kan man få tag i för så lite som 3-4 kronor styck över nätet om man köper 25-pack. Sedan finns det utmärkta "CD-pärmar" för några kronor på exempelvis Clas Ohlson som man kan samla skivorna i.
- På en extern hårddisk. Den här lösningen kräver en investering i form av en extern hårddisk (konstigt nog). Det kan kosta 800 - 1200 kronor för en terabyte, men är helt klart den smidigaste lösningen om man har mycket material i datorn som man är rädd om. En extern hårddisk kan man också lätt ta med sig eller låsa in i ett bankfack om man lämnar hemmet för semester.
Steg 3
Har du köpt en dator på någon av de stora elektronikkedjorna är risken stor att datorn har en massa onödiga program som konstant tar upp resurser i onödan. Har du en lång lång rad med små ikoner nere till höger på skärmen? Då kan du helt klart göra datorn snabbare genom att stänga och inaktivera några av dem.
Men hur ska man veta vilka man kan vara utan? Ganska enkelt: Man provar sig fram.
Högerklicka på ikonerna och stäng programmen om det går. Naturligtvis bör du inte stänga ditt antivirusprogram, men det brukar inte heller gå att göra särskilt enkelt.
Fungerar datorn som du vill utan alla program där nere? Då kan du ge dig in på att inaktivera dem helt. Starta först om datorn för att få tillbaka alla ikonerna igen och försök sedan ta dig till inställningarna för vart och ett av de små programmen. Där brukar det gå att inaktivera dem.
Sådär!
Med tre enkla steg har du fått mycket bättre ordning i din dator, och kanske också lyckats få den lite snabbare!