Ökande risk att bli smittad av fästingarna

Antalet fall av den fästingburna sjukdomen TBE har ökat successivt de senaste tio åren. I Sörmland verkar det som att fästingarna sprider sig från kusterna mot inlandet.

Foto:

Sörmalnd2014-06-16 07:19

– TBE är vanligare längs kusterna och i skärgården. Där är det särskilt många fall, men det har spritt sig till olika ställen i länet. Det har spridit sig alltmer västerut samt dragit sig in från Mälaren med flera fall i Eskilstunatrakten, säger Christina Kallings Larsson som är smittskyddsläkare vid Landstinget Sörmland.

– Det har spridit sig i Sverige också. TBE finns på ställen där det inte fanns för tio år sedan, fortsätter hon.

TBE är en fästingburen virusinfektion som kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Troligtvis handlar antalet anmälda fall bara om toppen på ett isberg. Ungefär var tredje människa som smittas av sjukdomen får några symptom som gör att de söker vård.

Och antalet fall varierar kraftigt, även om man ser en stigande trend. 2012 var Sörmland det län i Sverige med flest TBE-fall per 100 000 invånare, totalt 37 stycken. 2013 gick antalet fall ner kraftigt till 20 stycken, möjligen på grund av den bistra vintern.

Av fästingar kan man även smittas med bakterieinfektionen borrelia. Här är det dock betydligt svårare att få överblick på utbredningen. Borrelia är inte anmälningspliktig och det går än så länge inte att vaccinera sig. Däremot går det att få behandling med antibiotika om man insjuknar.

Karl Ingvarsson är biolog på länsstyrelsen i Södermanlands län. Han berättar att det inte gjorts någon inventering över fästingbeståndet i länet, men att det finns vissa områden där de helt klart gynnas.

– I och med att det finns gott om klövvilt i hela länet så finns även fästingar överallt. De sprids via djur och människor, men är vanligare i kustområden och i odlingslandskapet, i högt gräs, säger Ingvarsson.

En anledning till att fästingarna trivs vid kusten är att det är ett torrare och varmare klimat där under sommaren.

– Men fästingen kan vara lika vanlig i exempelvis Katrineholm. Att det inte är så många TBE-fall rapporterade kan bero på att fästingarna som lever där helt enkelt inte bär på sjukdomen. TBE är en relativt ny sjukdom här och har kanske inte spridits till alla områden än, fortsätter Ingvarsson.

Något som gynnar fästingen är en mild vinter.

– Det värsta för dem, och många andra insekter, är en riktigt kall vinter utan snö. Då har de ingenstans att krypa ner och gömma sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om