Tidigare sverigedemokrat fick terrormanifest

En och en halv timme innan bombattentatet i Oslo fick den tidigare sverigedemokraten Isak Nygren från Katrineholm den häktade Anders Behring Breiviks manifest skickat till sig via e-post.

26 juli 2011 06:09

– Jag var lite upptagen när jag fick det så jag gjorde ingen koppling då, och så skrev han under ett annat namn men jag fick höra att det kunde vara han så jag kollade upp det på lördagskvällen, säger Isak Nygren som även berättar om mailet på sin blogg.

Enligt tidningen Expo är Anders Behring Breiviks 1500 sidor långa manifest en krigsförklaring mot marxism och islam, där han rättfärdigar sina dåd och hävdar att han ingår i ett underjordiskt nätverk. I manifestet finns även flera bombrecept och ingående beskrivningar av hur han planerade fredagens terrorattacker i Norge. Det skickades till mängder med människor i Europa, som Anders Behring Breivik uppfattat som likasinnade.
Isak Nygren var en av dem som fick mailet.

Varför tror du att du fick mailet?
– Jag vet inte, uppenbarligen har han skickat det till vänner och vänners vänner så jag kanske har någon kontakt som har haft kontakt med honom någon gång. En vän till mig har också fått mailet, säger Isak Nygren.

Katrineholms-Kuriren har tidigare berättat att Isak Nygren har uttryckt åsikter om att vita inte bör få barn med personer som har rötter i Afrika och Asien och framhållit att barn till föräldrar från olika länder i världen kan få psykiska problem och identitetsproblem. Sverigedemokraterna i Sörmland tyckte det var ett rasistiskt uttalande och väckte ett uteslutningsärende mot Isak Nygren. Han valde sedan att självmant lämna partiet.

Tror du att det finns något samband mellan mailet och dina åsikter?
– Jag har inte hunnit läsa manifestet så jag vet inte vad han tycker och tänker, eller vad det är för kritik han framför. Men jag ska läsa det så småningom när jag får tid. Jag vill se hur han tänker och vad som kan få en människa att begå massmord.

Hur kände du när du insåg vad det var för mail?
– Det var dels chockerande och dels överraskande.

Du berättade på din blogg att du fått mailet, var du stolt över att vara utvald?
– Nej, jag ville delge uppgifter, ha mer information bland annat om andra som har fått mailet. Jag kände snarare ett obehag, jag vill inte ha några kopplingar till terrorism.

Författaren till manifestet som spridits på internet timmarna innan bombattentatet är en Andrew Berwick, men det är bekräftat att det är samma person som Anders Behring Breivik. Han har även lagt ut en film på Youtube, som sammanfattar manifestets budskap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa