En av sex saknar gymnasiebehörighet

En av sex elever går ut nian utan att ha behörighet till gymnasiet. Både när det gäller betyg och behörighet är Sörmlands elever sämre än snittet i landet.
– Det är illavarslande att så många elever faller ur redan innan gymnasiet, säger Helene Hellmark Knutsson, ordförande i Mälardalsrådet.

8 november 2011 16:24

I dag presenterade Skolverket nya siffror - niondeklassarnas betyg och gymnasiebehörighet. Knappt 88 procent av landets elever som gick ut årskurs 9 i våras var behöriga till något av de nationella programmen i gymnasieskolan. Siffran har minskat något, vilket enligt Skolverket delvis kan förklaras av de skärpta behörighetskraven i den nya gymnasieskolan.

I Sörmland gick en av sex elever ut nian utan behörighet till yrkesprogrammen på gymnasiet - som har de lägsta kraven. Helene Hellmark Knutsson, som är ordförande i intresseorganisationen Mälardalsrådet, är bekymrad över situationen i Mälardalen.

– En välutbildad arbetskraft krävs för att konkurrera internationellt. Det behövs till våra företag. Om vi ska kunna konkurrera med andra storstadsregioner i Europa när det gäller företagsetablering och forskning - då måste fler studera på högskola. Det blir svårt om eleverna inte klarar sig genom grundskolan, säger hon.

De bästa siffrorna i landet när det gäller behörighet har Arvidsjaur och Dorotea. Där gick samtliga elever ut med behörighet till yrkesprogrammen. Sämst är Nordanstig - där gick 30 procent av eleverna ut nian utan behörighet till gymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!