Danielsson åtalad i arvodesaffären

Det tidigare landstingsrådet Jörgen Danielsson åtalas för trolöshet mot huvudman för sin inblandning i arvodesaffären.

22 mars 2012 13:11

Enligt åklagare Jonas Strömberg har flera ledande politiker i landstinget fått arvoden som varit för höga och som har utbetalats i strid mot kommunallagen.

Jörgen Danielsson åtalas eftersom han undertecknat ett dokument som gick till lönekontoret, och där kontoret fick i uppdrag att utbetala arvodena.

– Jag anser att ungefär 1,5 miljoner kronor för mycket har betalats ut och att landstinget har lidit ekonomisk skada av detta, säger Jonas Strömberg.

Jörgen Danielsson säger i ett pressmeddelande att han välkomnar åtalet.
– Jag är tacksam för att åklagaren har beslutat att väcka åtal och att jag därmed äntligen kan offentligt bli rentvådd från de orimliga anklagelserna som cirkulerat i media under en längre tid.

Polisens utredning om arvodesaffären har pågått i cirka ett år och Jörgen Danielsson delgavs misstanke om brott i början på oktober förra året.

Åklagare Jonas Strömberg på åklagarkammaren i Linköping fattade beslutet om att åtala Jörgen Danielsson vid lunchtid i dag.

Danielsson avgick i samband med att SN och Eskilstuna-Kuriren i augusti 2010 avslöjade hur landstingspolitiker tagit emot olagliga arvoden. Landstinget har efter det medgett att man brustit, men den politiska majoriteten Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet beslutade att i efterhand godkänna arvodena.

Dessutom beslutade man att ändra på avgångsvederlagen så att även politiker som självmant avgår kan få pengar.

Tidigare har även flera andra höga tjänstemän och politiker varit misstänkta i utredningen. Mot dessa personer har misstankarna avskrivits.

Roger Sundberg/Södermanlands Nyheter

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!