Danielssons försvarare: Fegt att väcka åtal

Åklagarens beslut att väcka åtal är fegt, säger Henrik Olsson Lilja, försvarsadvokat för landstingsstyrelsens förre ordförande Jörgen Danielsson (S) som på torsdagen åtalades för trolöshet mot huvudman.

23 mars 2012 07:51

– Det finns en politisk dimension i den här frågan. Jag anser att åklagaren inte har satt sig in i detta utan att han överlåter till domstolen att bedöma den komplikationen. Det är fegt, säger Lilja.

Henrik Olsson Lilja säger också att åklagaren knappast kan ha förstått de vittnen som försvaret har åberopat under utredningen.

– Om han hade förstått våra vittnen skulle han inse att min klient inte har haft något som helst uppsåt. Min klient gjorde aldrig något som inte var sanktionerat.

Henrik Olsson Lilja hänvisar bland annat till att det har funnits en tradition inom landstinget för hur arvoden ska fördelas och att hans klient har agerat i enlighet med denna.

Jörgen Danielsson skriver i ett pressmeddelande att han välkomnar åklagarens beslut om åtal.

– Jag är tacksam för att åklagaren har beslutat att väcka åtal och att jag därmed äntligen kan offentligt bli rentvådd från de orimliga anklagelserna som cirkulerat i media under en längre tid, står det i pressmeddelandet.

Enligt Henrik Olsson Lilja kommer försvaret att kalla egna vittnen till den kommande rättegången.

Tommy Kägo/Södermanlands Nyheter

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa