Sörmlänningar får råd från Thailand på natten

Bor du i Sörmland och ringer sjukvårdsrådgivningen på nätter och helger kan du få råd från Thailand. Svenska sjuksköterskor i Hua Hin svarar nämligen på frågor från patienter i tre län, uppger Dagens Medicin.

10 maj 2013 07:55

15 000 kronor i månaden, fri bostad och gratis lunch. Det är erbjudandet som lockar svenska sjuksköterskor att söka telefonrådgivningsjobb i Thailand.

Det svenska callcentret i Hua Hin drivs av företaget Medicall. Det har i sin tur uppdrag från Medhelp som flera svenska landsting har anlitat för att driva sjukvårdsrådgivningen.

Sjuksköterskorna i Hua Hin ger råd till patienter från Södermanland, Stockholm och Värmland. Framförallt på nätter på svensk tid och på helger.

En vanlig natt jobbar två sjuksköterskor i Sverige och tre i Thailand för att serva invånarna i de tre landstingen, skriver Dagens Medicin.

Att flytta sjukvårdsrådgivningen till Thailand handlar inte bara om tidszoner. Det är också en kostnadsfråga. De som jobbar i Thailand tjänar 70 000 thailändska baht i månaden, drygt 15 000 svenska kronor. Arbetsgivaravgifterna är bara en tredjedel av de svenska och företaget betalar inga pensionsavsättningar.

Däremot har sjuksköterskorna löneförmåner som fri resa fram och tillbaka till Sverige, fri bostad och gratisluncher.

Till hösten ska Medicall utöka från nio till 25 anställda. På sikt ska det bl 30 anställda. Det har varit långt fler sökande än tjänster.

– De flesta vill komma hit av arbetsmiljömässiga skäl. Lönen är lägre här, men kotsnadsläget tre gånger lägre än i Sverige, säger Birger Rexed, styrelseordförande i Medicall, till Dagens Medicin.

De flesta sjuksköterskorna stannar i Thailand i ett halvår.

– Om du jobbar här längre än sex månader betalar du skatt i Thailand i stället för i Sverige och det är väsentligt lägre skatt här, säger Birger Rexed.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa