Sörmlandsleden firar 40 år

Att vandra i skog och mark verkar allt mer populärt. I dag firar Sörmlandsleden 40 år, med stort pådrag i Ånhammar där allt började.

2 juni 2013 06:01

Den 100 mil långa Sörmlandsleden firar i dag 40-årsjubileet med pompa och ståt i Ånhammar i Flens kommun där den första etappen en gång drogs. Här blir det visning av kvarnen, vagn- och jordbruksmuseet, lunchsoppa över öppen eld och högtidstal av landshövding Liselott Hagberg.

– Har du inte varit i Ånhammar så rekommenderar jag det verkligen. Det är en gammal herrgård och så vacker miljö att man inte tror att det finns sådana här platser längre, säger Håkan Lindqvist, vice ordförande i Föreningen Sörmlandsleden.

Medlemmarna i föreningen Sörmlandsleden har förmånen att fritt skriva ut detaljerade etappkartor från hemsidan och snart kommer även en app för detta. Men för den som vill gå spontant utan vare sig karta eller mobil, går det fint att navigera sig fram genom att följa skyltarna efter leden.

– Dels har det blivit trendigt att vandra och dels är det enkelt att packa en termos och ge sig iväg. År 2000 hade vi 275 medlemmar och nu har vi omkring 2- 600, säger Håkan Lindqvist.

Friluftstrenden verkar även sträcka sig utanför Sveriges gränser. Håkan Lindqvist berättar om projektet "Fly and walk" där utländska turister har möjlighet att vandringsklädda flyga in till Skavsta för att direkt efter landning börja knalla på leden.

– Det kommer folk från både Tyskland och Holland och vandrar. De tycker det är fantastiskt med allemansrätten och vår natur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa