Rymmaren från Karsudden anföll kvinnor med kniv

Den 54-åring som har rymt från Karsuddens sjukhus är dömd för flera mycket grova överfallsvåldtäkter. På 80-talet överföll han flera kvinnor med kniv i Stockholmsområdet.

12 augusti 2013 10:06

- Han är fortfarande försvunnen och det pågår spaningar efter honom i hela landet, säger Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén.

Den 54-åriga rymlingen uppges vara mycket farlig. Eskilstuna-Kuriren har läst domarna mot mannen.

I mitten av juli 1986 vaknade en kvinna i Farsta av att det stod en främmande man i hennes sovrum. Det var 54-åringen, som hade tagit sig in genom den öppna balkongdörren.

Han hotade henne med en kökskniv när han förgrep sig på henne. Sedan försvann han samma väg han kommit.

Några dagar tidigare hade 54-åringen överfallit en annan kvinna nedanför Danviksklippan i Stockholm. Han stoppade henne när hon kom cyklande och tryckte en kniv mot hennes hals.

Sedan tvingade han henne att ta av sig alla kläder och hon var helt naken när hon lyckades fly från knivmannen.

För det dömdes han för försök till grov våldtäkt och grov våldtäkt i Nacka tingsrätt i maj 1987. Han överfördes till sluten psykiatrisk vård.

54-åringen hävdade i rätten att han var oskyldig, och det gör han fortfarande. I november 2011 skrev han ett inlägg på tidningen Aftonbladets öppna tipsarkiv. Där står:
- Här på Udden ska jag bearbeta nått brott som jag ej begått. Får medicin för att glömma brottet, men vilket då? Som sagt jag är oskyldig, skriver han.
Inlägget på sajten är undertecknat med hans eget namn och kontaktuppgifter. Det är domen från 1987 han kritiserar.

54-åringen hade redan då ett långt straffregister. Han dömdes för våldtäkt första gången 1975. 1982 dömdes han för människorov, våldtäkt och frihetskränkande otukt till fängelse.

I lördags beslutade polisen att publicera en bild på 54-åringen. Man har fått in flera samtal från personer som tror sig ha sett mannen under helgen.

- Det har varit en hel del tips men han har inte funnits där man angett att man sett honom. Vi utgår ifrån att han träffat någon bekant och sitter och trycker, men vi vet inte. Vi kan heller inte utesluta att han bara driver omkring planlöst, säger Fredrik Wallén.

Den som iakttar rymlingen uppmanas larma polisen på telefon 112.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa