SOS Alarm på väg tillbaka

Det lutar åt att SOS Alarm får ta över ambulansdirigeringarna i Sörmland igen. Förhandlingar om ett övertagande från 15 november har inletts.

27 augusti 2013 17:04

Sörmland samarbetar om alarmeringen med landstingen i Västmanland, Uppsala och Gotland. Under många år sköttes tjänsten av SOS Alarm, men när det var dags för ett nytt avtal 2011 vanns upphandlingen av Medhelp.

Det blev början på flera år av konflikter där parterna varken kunde komma överens om omfattning eller kostnad för tjänsten. I juni i år hade konflikten nått den nivån att Medhelp meddelade att de inte längre tänkte leverera tjänsten.

Till sist kom man ändå överens om att Medhelp skulle fortsätta leverera tills i november när avtalet går ut, mot en extra ersättning.

Landstingsdirektör Jan Grönlund var redan då tydlig med att SOS Alarm var det troligaste framtida alternativet, och nu har förhandlingar om ett nytt tidsbegränsat avtal alltså inletts.

Det kan bli det sista. Regeringens alarmeringstjänstutredning föreslog nyligen att en statlig myndighet får ansvaret för så kallad blåljusverksamhet från 2015.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa