Dubbelmoral av nazistledare

Tidigare i veckan publicerade vi en debattartikel från Stefan Jacobsson, partiledare för det nazistiska Svenskarnas Parti. Det borde vi inte ha gjort, vi brast i rutinerna. Det är inte bara så att Jacobssons debattartikel är en förklädd nazistisk propaganda, den är dessutom falsk.

3 september 2013 17:51

Debattartikeln handlade om att partiet tar avstånd från politiskt våld. Vad han däremot inte berättar var att han själv är beredd att ta till politiskt våld.

I Hallandsposten den 11 juli 2013 finns en artikel under rubriken Nazister gick till attack med tillhyggen. Där kan man läsa hur Svenskarnas Parti angrep ett antal motdemonstranter i Halmstad . Det står bland annat: "Hallandspostens utsända kunde se hur en man från nazistgrupperingen höll en yxa i handen och hur partiledaren (Stefan Jacobsson reds anm.) själv hade ett påkliknande föremål. Polisen uppger att en av de attackerade männen knivskurits i ena skuldran och att han fått uppsöka läkarvård."

Svenskarnas Parti är ett renodlat nazistparti. Så sent som 2008 hade man namnet Nationalsocialistisk Front. Nu försöker man tvätta bort sitt dåliga rykte. Det gör man inte bara genom namnbyte utan också genom att skriva debattartiklar i frågor som verkar oskyldiga. Tanken är givetvis att göra sig rumsren och få en entrébiljett till den allmänna debatten.

Men ränderna går inte att tvätta bort. Våld är en del av den nationalsocialistiska ideologin. Partiets webbtidning och den egna partisajten klassificerades båda så sent som i juni i år som öppet våldsbejakande i en studie av Statens medieråd.

Vi är beredda att försvara alla partiers rätt att få finnas och deras demokratiska rätt att själva få sprida sina åsikter. Däremot vill vi inte hjälpa det nationalsocialistiska Svenskarnas Parti i deras arbete att rasera vår demokrati och införa ett samhälle med intolerans och förföljelse mot grupper som nazisterna anser misshagliga.

Vi är stolta över tidningens historia. Under andra världskriget var Eskilstuna-Kuriren en av de starkaste och tydligaste rösterna mot nazismen. Chefredaktör JA Selanders vassa penna gjorde att tidningen vid några tillfällen blev indragen av svenska myndigheter för att den innehöll kritik mot Nazityskland.

Jag kan lova alla att vi kommer att fortsätta att kämpa mot inhumana åsikter och avslöja dubbelmoral var det än kan tänkas finnas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa