EK-TV: Extremister togs inte på allvar

Många av extremistbrotten har varit kända av polisen, utan att utredas.

3 oktober 2013 06:00

– Från polisledningens sida tog man länge de här händelserna som ungdomligt ofog, säger polismannen Daniel Lindström, som granskat flera av utredningarna i början av extremistkriget.

I dag utreds flera av händelserna i efterhand, och arbetet leds av poliser från Sörmland.

Eskilstuna-Kuriren granskar i dag de vänsterextremister som misstänks ligga bakom många av attackerna.

Granskningen visar att både poliser, åklagare och domstolar ser annorlunda på brott som utförts av höger- och vänsterextremister.

Vänstervåldet har inte tagits på samma allvar, enligt flera poliser som uttalar sig i torsdagens Eskilstuna-Kuriren. Den bilden bekräftas av såväl domar som polisutredningar och åklagarbeslut från extremistkrigets början, som tidningen tagit del av.

Mönstret är inte unikt för Mälardalen. När tidningen Göteborgs-Posten granskade vänstervåldet i Västra Götaland under tre år i mitten av 00-talet fann man 180 anmälningar. 179 av dem hade lagts ner. Många samma dag som de kom in.

I onsdagens Eskilstuna-Kuriren visar vi att de ledande och mest aktiva vänsterextremisterna i Mälardalen kommer från välbärgade och ordnade hemmiljöer. Flera av dem har inflytelserika föräldrar, och ungdomarna själva framhåller gärna sin bakgrund i förhör med polisen.

– Min pappa är rik, säger en av dem spontant när polisen frågar om hans kopplingar till resten av gruppen.

Eskilstuna-Kurirens kartläggning av vänsterextremisterna följs upp i morgon med en granskning av extremhögerns roll i extremistkriget.

Här kan du köpa tidningen digitalt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Ståhle