Stenhård kamp för kärleksfulla Pepsi

Hon bor på Solvändan där hon tröstar sjuka och gamla. Ibland har det till och med varit riktigt hektiskt för henne att hinna med. Nu tar katten Pepsi hem titeln som Årets Lussekatt.

13 december 2014 06:00

Det var med knapp marginal som Pepsi koras till Årets Lussekatt. Bara två röster skilde från andraplaceringen. På Solvändan i Mariefred är det lite feststämning när tidningen kommer för att gratulera. Borden är dukade med servetter med anledning av nobelfesten. Att Pepsi också har vunnit ger dubbel anledning att fira.

– Det är absolut den värdigaste vinnaren, inte för utseendet utan för hur hon är, säger Carina Dyrenius, omvårdnadspersonal.

I ett rum ligger vinnarkatten och tar igen sig på en filt. Barbro Eriksson, som bor på korttidsboendet, berättar.

– Härom kvällen kom hon och la sitt huvud vid mitt öra. Kroppen sträckte hon ut så hon låg liksom över bröstet och ned mot midjan på mig. Det var precis som att hon ville se att jag hade lagt mig riktigt.

Pepsi låg kvar större delen av natten. Men det händer också att hon bara ligger i fem minuter för att sedan kolla till nästa person.

– Hon byter rum hela tiden. Hon känner av om någon behöver extra stöd, så hon har haft mycket jobb emellanåt. De som är svårt sjuka är hon gärna hos, säger Carina Dyrenius.

Men det är inte så att Årets Lussekatt tränger sig på. När någon ny har flyttat in på boendet kollar hon av om hon är välkommen eller inte. Och de allra flesta välkomnar hennes värme.

– Hon hoppade upp på fönsterbrädan en gång när fönstret stod uppe. "Pang" sa det när hon föll ned, men det brydde hon sig inte om, utan hon var snart inne igen, säger Lars-Ivar Andersson, och måttar avståendet från andra våningen ned till marken.

När Pepsi flyttade in på Solvändan var hon bara tolv veckor gammal. Hon hade en kompis med sig, Tarzan, och de båda köptes för 15 kronor tassen. De delade på något vis upp arbetet emellan sig och tog en avdelning var. Men en dag, Tarzan var bara tre år, blev han överkörd av en bil på Stallarholmsvägen.

– Han gillade att ligga på akvariet och titta. Jag minns också när han ramlade ned i tvättkorgen och hamnade i tvätteriet. Han gillade alltid att åka på tvättvagnen, säger Monica Hammarfeldt, omvårdnadspersonal.

Tarzan var ytterst social och mycket utåtriktad. Efter olyckan fick Pepsi en mer framträdande roll och hon har också stått för en del upptåg, som att bära in jättelika möss eller ormar.

Vad betyder hon för de äldre?

– Jag tror att de läker ihop fortare för att hon finns, säger Carina Dyrenius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!