Stora skillnader i antalet sommarjobb

Det är stora skillnader mellan länets kommuner när det gäller hur stor andel av ungdomarna som erbjuds kommunala sommarjobb. I Katrineholm får alla sökande jobb, i Strängnäs blott en knapp femtedel.

9 juni 2015 05:00

Söker du ett sommarjobb (en feriepraktikplats) i Katrineholm, Flen eller Vingåker och uppfyller ansökningskraven, är du garanterad ett jobb. Det visar den rundringning som tidningen har gjort.

– Det har gjorts sådana satsningar från politikerna nu flera år i rad. Det är bra för ungdomarna, vi har jobbat upp en bra relation med de olika arbetsplatserna. Annars hade det blivit svårt att få ut samtliga, säger Hanna Runesdotter, handläggare för feriejobben i Katrineholm och Vingåker.

Även Flen visar upp fina siffror. De 130 sökande i kommunen har blivit tilldelade var sitt jobb i sommar.

– Det vi vill göra är att ge jobb till alla som har sökt. Vår budget säger egentligen färre, men vi tycker det är jätteviktigt. Detta för deras egen skulle men också för kommunens, säger Sanna Vuorenmaa, samordnare för seriejobben i Flen.

De jobb som erbjuds är många gånger inom kommunal verksamhet som vård och omsorg, fritidshem eller äldreboenden.

En kommun som inte ger en så stor andel av de sökande ungdomarna jobb är Strängnäs, som erbjuder minst antal platser sett till antalet sökande. Endast 120 platser delades ut på 505 ansökningar som man fick in.

– Vi gör så att vi tar de som inte har haft ett sommarjobb tidigare i första hand, detta så att de får chansen att prova på ett arbete. Jag önskar att man kunde ge alla ungdomar ett arbete men budgeten räcker tyvärr inte, säger Irene Ala-Jukuri, jobbcoach på Strängnäs kommun.

Flest jobb i absoluta tal delas ut i Eskilstuna, som också är den ledande kommunen när det kommer till antalet utannonserade jobb även på den reguljära arbetsmarknaden. Men det är bara drygt hälften av ungdomarna som söker sig till kommunen, som också får arbeta.

– Vi erbjuder 600 platser i år, detta på 1120 sökande. Det är inte alla som får jobb, men vi har ändå dubblat vårt antal platser då vi förra året erbjöd 300 feriepraktikplatser. Det är alltid roligt att man kan hjälpa flera ungdomar att få nätverk, referenser och samtidigt erfarenhet från arbetslivet, säger Johanna Bandmann, projektledare på Eskilstuna kommun.

Hur ser du annars på er relation till ungdomarna i kommunen?

– Den är bra. Vi vill uppmuntra alla unga att söka sig till utbildning och en framtid där de kan jobba i Eskilstuna. Vi vill vara en attraktiv plats att arbeta på, så det är glädjande att kunna erbjuda så många arbeten, även om man hade velat dela ut jobb till alla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!