41 miljoner för ett länsmuseum som inte finns

Åsa Kratz (S) sa nej till att bygga ett nytt länsmuseum för 36 miljoner kronor. För dyrt, sa hon då. Nu har landstinget plöjt ned 41 miljoner kronor i ett länsmuseum utan att ha något museum. I morgon säger Åsa Kratz ja till att bygga ett länsmuseum för 320 miljoner.

15 juni 2015 05:30

Låter det rörigt? Låt oss ta det från början. Året är 2008 och konsthallen i Nyköping, som är länsmuseum, är undermålig. Arbetsmiljön är under all kritik och lokalerna är uttjänta och för små.

Den dåvarande majoriteten med Lotta Finstorp (M) som landstingsstyrelsens ordförande säger ja till att bygga om och till konsthallen.

Konsthallen ska renoveras och byggas ut med 445 kvadratmeter. Länsmuseets chef Karin Lindvall är glad som en spelman över beslutet.

Men Socialdemokraterna är inte alls överens om planerna.

"Jag står fast vid min ståndpunkt att landstinget har viktigare saker att bekymra sig om just nu... en renovering och utbyggnad av museet är rent vansinne" skriver till exempel Jörgen Danielsson (S) i en upprörd debattartikel.

– Just nu har landstinget inte ens råd med sjukvården och då ska vi inte skaffa oss nya kostnader, sa Britta Bergström (S).

Sjukvården drogs med stora underskott.

Några månader senare tog Socialdemokraterna över makten i landstinget och säger nej till att investera 36 miljoner kronor i ett nytt länsmuseum.

Åsa Kratz (S), som nu som då ordförande i landstingets kulturnämnd, sa att man behövde ekonomisk hjälp från Nyköpings kommun till bygget.

– Landstinget har en pressad ekonomisk situation och vi måste få hjälp med finansieringen.

Pengar rullade ut, tre miljoner hade det kostat för arkitekter, konsulter och projektering av konsthallen.

Men snart förkastades konsthallen och ett nytt område pekades ut: före detta Swenox industrilokaler vid Nyköpings hamn.

Landstinget köpte fastigheten för 22 miljoner kronor.

Trots att det varit en fastighet med tung industri tycktes landstinget bli överraskade av vad som framkom. Sanering av området var nödvändig.

– När det gäller huset hade vi en diskussion med Klövern (fastighetsägare) och vi prutade ner priset baserat på vad vi trodde en sanering skulle kosta. Nu när vi äger fastigheten har vi börjat utreda vidare och då kommer det upp mer fakta på bordet, sa Helena Söderquist, landstingsdirektör vid tillfället.

Det innebär att landstinget lagt ned 41 miljoner kronor hittills för ett nytt länsmuseum (vill man vara välvillig kan man dra i från 2,5 miljoner kronor för försäljningen av konsthallen till Nyköpings kommun). Alltså fem miljoner kronor mer än man för sju år sedan ansåg var alldeles för dyrt.

Och något länsmuseum synes långt borta.

I morgon, tisdag, ska landstinget fatta beslut om ett nytt tillskott på 70 miljoner kronor utöver de tidigare 250 miljoner för att bygga ett nytt länsmuseum.

Samtidigt dras sjukvården i landstinget med stora underskott, som påminner om dem för sju år sedan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa