Fiskeproffs ger råd till glada amatörer

Runt om finns sjöar som bjuder bad för sugna och så finns det sjöar som mer vänder sig till dem som vill fiska. En av dessa är Jungfrun som ligger i närheten av Bie.

27 juni 2015 07:00

Sjön Jungfrun har en yta på 1,8 hektar och ett medeldjup på 1,5 meter. I sjön finns bland annat öring och röding, gädda och mört. Dessutom finns det åtta gräskarpar som ligger på runt 15 kilo. Men dem får inte dras upp.

Katrineholms sportfiskare är den största föreningen i Södermanland och klubben erbjuder flugfiske i det populära put and take-vattnet Jungfrun, 15 km norr om tätorten.

Här är det flugfiske som främst gäller. Ordförande i föreningen är Lars-Göran Dahlin och han har fiskat, som han säger, sen han var fem år. Numer är han pensionär så fiske har han hållit på med i över 60 år.

– Det blir väl fiske ett par gånger i veckan i snitt, säger han.

För glada amatörer som inte har någon fiskeutrustning men som blir sugna på att testa fiskelyckan rekommenderar Dahlin ett fiskeset. Ett set innehållande rulle, spö, lina och drag kan ligga på några hundralappar. Ett metspö billigare än så.

Och det duger gott som Dahlin säger, för fiskarna spelar märke och pris ingen roll när de nappar. Fiskekort är nödvändigt och det gäller under 24 timmar. Dock finns det restriktioner för fisket i Jungfrun. Max två fiskar per fiskekort får man dra upp och ta med sig.

Men trenden är, säger Dahlin, att allt fler fiskar för sportens skull och inte för att få hem fisk till matbordet. Vilket innebär att många fiskar varsamt släpps fria efter att ha dragits upp på land.

– Om man har för många eller de är för små så ska man sätta tillbaka fisken, man behöver ju inte ha ihjäl dem.

Klubben har över 200 medlemmar och de flesta är från Katrineholm. Men det finns ett antal medlemmar som har sin hemvist i Eskilstuna och Nyköping också.

Oavsett vilken insjö man vill fiska i krävs det fiskekort. Vilket i förekommande fall kan köpas antingen på försäljningsställen eller på internet.

Att flugfiska är en svårare variant för en ovan. Ett spö med haspelrulle eller metspö är en lättare variant som mycket väl kan ge rejäla napp.

Dahlin tipsar att om man ska meta duger det lika gott med majskorn på burk som mask. Det är ju inte alla som tycker det är så trevligt att agna med levande varelser.

Klas-Göran Bäck

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa