Fler får dödade vid Molstaberg

I helgen skedde ännu ett vargangrepp på Molstabergs gård utanför Gnesta. Det är det tredje på en månad. Nu uttrycker gårdens ägare kritik mot länsstyrelsens stöd.

20 juli 2015 14:07

Det var tidigt i lördags morse som en eller flera vargar från det så kallade Sjundareviret på gränsen mellan Stockholms och Södermanlands län återigen var framme vid Molstabergs gård. Den här gången hittades sex döda djur i hagen. Djuren var, precis som vid tidigare attacker, bitna i halsen och i bakbenen. Ytterligare en tacka var så svårt skadad att hon behövde avlivas på platsen.

Under dagen var besiktningsmän från länsstyrelsen i Stockholms län på gården för att dels gå igenom de dödade djuren, dels sätta upp fler lapptyg som används för att skrämma bort rovdjuren.

Helgens angrepp var det tredje på en månad. Den 2:a juli hade vargen återigen gått till angrepp, med sex dödade och sju skadade får som resultat.

Ägarna till Molstabergs säteri är kritiska till länsstyrelsens metoder och resurser. Efter ett av de tidigare angreppen på gården sattes en elstängslad så kallad akutfålla upp. Tanken är att djuren därigenom ska vara bättre skyddade mot nattliga angrepp, men i ett meddelande på Molstabergs säteris webbsida skriver gårdens ägare att de inte håller med om det. Vid ett möte med länsstyrelsen har de kommit fram till att de inte längre ska användas, "Inte på Molstaberg och vi hoppas ingen annan stans heller", står det på sidan.

En annan del av kritiken går ut på att länsstyrelsen inte har möjlighet att bidra med förskottsersättning för att förstärka fårhagarnas stängsel. "I vår budget finns inte utrymme för ett dyrare vargstängsel – i vårt fall närmare två miljoner kronor", skriver gårdens ägare på webbsidan.

De har nu fått löften om ett bidrag på 150 000 kronor – i förskott – och i diskussion med länsstyrelsen beslutat att stängsling får ske i etapper med början på strategiska ställen. Pengarna ska betalas ut i veckan som kommer.

I ett mejl skriver gårdens ägare Johan Lundgren och Elisabeth Aschan att de har fullt upp med det extra arbete som vargen orsakar, och hänvisar till webbsidan för vidare information om den senaste attacken. "Vi mår inte bra av det här", skriver de i mejlet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa