SDU skriver om sitt program

Inget som SD gör chockar Jessica Ohlson längre. Men efter att partiet i helgen meddelade att det bryter med SDU, har ungdomsförbundet skrivit om sitt program. – Det är uppenbart att det inte finns några stora skillnader, säger nyvalda ordföranden från Stigtomta.

14 september 2015 19:04

I lördags valdes Jessica Ohlson, uppvuxen i Stigtomta, till ny förbundsordförande för SDU. När Sverigedemokraterna kort därefter meddelade att partiet bryter med ungdomsförbundet var det snabbare än vad hon hade trott, även om partiledare Jimmie Åkesson redan hade förvarnat om brytningen.

– Jag trodde inte att de skulle göra det så snabbt, jag trodde de skulle sätta sig och prata med mig och ge mig en chans, säger hon, men tillägger:

– Inget med det här partiet chockar mig längre, jag trodde inte de skulle utesluta personer utan bevis heller.

Jessica Ohlson, som har nära band till de ur SD uteslutna Gustav Kasselstrand och William Hahne, är själv avstängd från sitt jobb på riksdagen där hon är anställd av partiet.

– Jag är avstängd sedan i april men får fortfarande lön av partiet. Det är en lite märklig situation.

Enligt Jessica Ohlson är hon avstängd för att ha kritiserat partiledningen. Hon kritiserar fortfarande SD-ledningen öppet och anser att den behöver bytas ut. Däremot har SDU nu ändrat skrivningar i sitt program, efter kritiken från moderpartiet.

Enligt SD är en del av anledningen till brytningen att partiet och ungdomsförbundet har skilda värderingar när det gäller begreppen nationalism och socialkonservatism. Men Jessica Ohlson har ingen förståelse för de argumenten.

– Nej, partiet är både nationalistiskt och socialkonservativt och det är vi också. Vi har inte haft de beteckningarna inskrivna i vårt program, men om man läser våra sakpolitiska program och idéprogram är det uppenbart att vi är både nationalistiska och socialkonservativa, säger hon.

– Men eftersom det har varit så stor debatt om det här har vi nu valt att skriva in även de beteckningarna i vårt program också, så det borde inte vara någon diskussion längre.

Begreppet "öppen svenskhet" ska också ha varit ett begrepp som SDU inte velat skriva under på.

– Begreppet saknas i vårt program, men vi har haft innebörden av det hela tiden. Nu har vi förtydligat det.

Men för moderpartiet förändrar det inte något i sak.

– I grunden ställer sig inte SDU-ledningen bakom det här. Nu i elfte timmen har man känt sig tvungen att backa efter att ha förstått att kritiken har varit för massiv, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

Jessica Ohlson flyttade från Stigtomta 2009 då hon började plugga juridik i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!