Soldiers of Odin planerar aktion i Strängnäs

Organisationen i Finland uppmanar anhängarna att gå i stora grupper för att skrämma flyktingar.
Nu planerar Soldiers of Odin en patrull i Strängnäs – bland annat förbi asylboendet Mälarblick.

1 april 2016 06:00

Supportgrupper till Soldiers of Odin har etablerat sig i Strängnäs och Eskilstuna, som tidningen har berättat tidigare. Just nu pågår planeringen inför en första aktivitet i Sörmland – en patrull genom Strängnäs under valborgsnatten. De svartklädda deltagarna kommer bland annat att passera asylboendet Mälarblick, berättar Robert Kullhagen, som är en av de drivande bakom gruppen i Strängnäs

Anders Hedqvist, platschef på Mälarblick, är kritisk. Enligt honom är det polisen, ingen annan, som ska hantera ordningsfrågor i kommunen.

– När kommuninvånarna själva bildar medborgargarden på det här sättet så skapas ett samhälle som jag inte tror att någon vill ha. Det här kommer snarare att öka spänningarna än att skapa mer trygghet, säger han.

Den farhågan finns även hos polisen. Inspektör Staffan Grenehammar berättar att Sörmlandspolisen inte betraktar Soldiers of Odin som vilka nattvandrare som helst.

– Med deras bakgrund och kopplingar till högerextrema individer och organisationer, så går man ut med vissa glasögon på sig. Det tror jag skapar problem, snarare än löser problem, säger han.

Den lokala supportsidan på Facebook får snabbt allt fler medlemmar. Robert Kullhagen hoppas att minst 20 personer deltar på valborg, för att kunna skapa två patruller om tio personer.

Innan supportgruppen i Strängnäs stängdes från insyn för icke-medlemmar, gick det att ta del av följande uppmaning till de som ska patrullera: "Småa patruller (2-4pers) får oftast flyktingarna att bli provocerade, därför är det bättre att gå runt i större grupper (ca. 10pers), då flyktingarna blir 'rädda' och försvinner från plats. Samma gäller om ni ska ut och patrullera i såkallade 'ghetto-områden', ju mer folk, desto bättre."

– Det där kom från Kemi, säger Robert Kullhagen och syftar på den finska stad där Soldiers of Odin har sitt ursprung.

– När vi fick den informationen till vår sida så begärde vi tillstånd att ändra i den. I dag har vi samma information som Soldiers of Odin Sweden, där handlar det inte alls om att man ska skrämmas eller hur många man ska vara, fortsätter han.

Jag tänker framför allt på att flyktingar som grupp är en målgrupp för nattpatrullerna...?

– Det finns inget sådant skrivet där heller.

En Strängnäsbo som tänker patrullera med Soldiers of Odin på valborg är Sonja Hellström, som fram tills nyligen satt i Strängnäs kommunfullmäktige och socialnämnd för Sverigedemokraterna. Hon säger att hon gör det för att öka tryggheten i Strängnäs.

– Jag tycker att det är bra att kvinnor är med. Om det var jag som blev utsatt för något, så skulle det kännas bättre om det var en tjej som tog hand om mig, säger hon.

Varför väljer du att gå med just Soldiers of Odin, och ingen annan grupp som nattvandrar?

– De kommer att vara många. Jag tror man har mer att sätta emot om det är ett helt gäng som går.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas