Man med livshotande skador efter olycka på E4 vid Stavsjö

Sent på torsdagskvällen körde en lastbil in i mitträcket, och en bil med husvagn körde i diket. Lastbilschauffören akutopereras med allvarliga skador.

22 juli 2016 09:26

Lastbilen kilades fast vid viadukten, samtidigt föll hela släpet ner på Viråvägen.

Det var på E4 norrgående utanför Nyköping, mellan Stavsjö och Gammelsta, som olyckan inträffade vid midnatt. Polisen uppger att en lastbil körde på en personbil med husvagn bakifrån.

Lastbilen hamnade mellan körfälten vid viadukten som går över Viråvägen. Hela släpet föll därefter av och landade nere på Viråvägen som passerar under E4.

– Hytten var fastkilad mellan vägbanorna och hade slitits sönder, så att dragbilen hängde ner, berättar Henrik Holm, insatsledare på räddningstjänsten.

I samband med olyckan passerade en kranbilschaufför platsen och kunde påbörja räddningsinsatsen på egen hand.

– Han tog sin kran och säkrade upp lastbilen så att den inte skulle kunna glida ner mellan broarna, och släckte även en mindre brand i lastbilen. Säkringen använde vi oss sedan av vid insatsen, så det gjorde han jättebra, säger Henrik Holm.

Klockan 00.30 natten till fredag hade räddningstjänstens enheter samt ambulans kommit fram till platsen.

Därefter påbörjades arbetet med att få loss lastbilschauffören som satt fastklämd i vraket, en insats som pågick i flera timmar innan han fördes med ambulans till Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Lastbilschauffören, en man i 55-årsåldern hemmahörande i Helsingborg, akutopereras under fredagsmorgonen och hans skador bedöms som livshotande.

När räddningstjänsten kom till olyckplatsen stod personbilen och husvagnen i vägrenen. Tre personer färdades i bilen: Föraren, en man i 30-årsåldern, klarade sig oskadd, liksom ett spädbarn född 2016 som åkte i bilen. Den tredje passageraren, en kvinna i 30-årsåldern, fick klippas loss och har skadats. Samtliga är förda till Nyköpings lasarett med ambulans.

Polispatruller från både Nyköping och Norrköping fanns på platsen och det var länge totalstopp på vägen i båda riktningarna.

– Vi stod helt stilla på E4 i fyra timmar. Alla har fått stått rakt upp och ner och väntat.
Flera personbilar valde att vända och köra mot färdriktningen mot Gammelsta, berättar frilansfotografen Pontus Stenberg, som var på plats.

Vid 07.30 hade polis och räddningstjänst lämnat platsen.

Enligt den senaste informationen från Trafikverket (klockan 09) är vägen fortfarande helt avstängd i båda riktningar mellan trafikplats Stavsjö och trafikplats Gammelsta, på grund av bärgnings- och återställningsarbete. Norrgående trafik leds av vid Stavsjö till väg 800. Södergående trafik leds av via Gammelsta till väg 800.

Vid klockan 16 räknar man med att öppna ett körfält i varje riktning vid olycksplatsen – men det kommer däremot att dröja innan trafiken släpps på för fullt igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!