Oxelösund är mest förorenat i länet

Tre platser i Oxelösund är giftigast i hela Södermanland. SSAB toppar - och där väntar en sanering för drygt 150 miljoner kronor.

31 juli 2010 15:00

I Oxelösund finns de mest nedsmutsade platserna i hela Södermanland. Det visar länsstyrelsens lista över de 30 mest förorenade områdena i länet.

SSAB, Ålöfjärden och Oxelösunds hamn tar hem platserna ett till tre. Listan är inte bara till för inventering - områdena som prioriterats av länsstyrelsen ska saneras, enligt Naturvårdsverket, som ger landets länsstyrelser i uppdrag att göra prioriteringarna på listan.

Giftfritt före 2050
Allra senast år 2050 ska de prioriterade områdena vara giftfria. Men hur saneringen ska gå till lägger sig Naturvårdsverket inte i.

– Vi bedömer länsstyrelsernas ansökningar om bidrag till saneringsarbeten, men grundtanken är att den som har förorenat ska betala, säger Julia Obrovac på Naturvårdsverket.

Enligt länsstyrelsen kostar saneringen av SSAB:s område över 150 miljoner kronor. En summa som Klas Lundbergh, miljöchef på SSAB, inte känner till.

– Hur de har beräknat den summan vet jag inte, det är inget jag sett tidigare, säger han.

Att SSAB toppar giftlistan är inget som överraskar Klas Lundbergh.

– Generellt är det ju så att industriområden hamnar högt i sådana här undersökningar. Och att det finns föroreningar på vårt område är ingen nyhet, säger han.

"Ett vardagsjobb"
Enligt Klas Lundbergh ska inte något särskilt saneringsarbete starta på SSAB för tillfället. Det pågår konstant.

– Vi sanerar allt eftersom vi stöter på förorenade områden. Det är ett arbete som pågår hela tiden, det är ett vardagsjobb hos oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa