Därför kostar politikerna allt mer

Det är inte bara enskilda politikerarvoden som höjts bakom kulisserna i landstingshuset. Kostnaderna för politiken har ökat med åtta miljoner kronor på fyra år. Samtidigt som sjukhusen har tvingats till kraftiga besparingar.

25 augusti 2010 06:00

Orsakerna till de skenande kostnaderna är två: Det finns fler toppolitiker i dag, och de får mer betalt än tidigare. Samtidigt kan vissa fritidspolitiker kvittera ut ersättningar som motsvarar direktörslöner.

I går avslöjade Eskilstuna-Kuriren att de båda toppolitikerna Jörgen Danielsson (S) och Lotta Finstorp (M) beviljat sig själva hundratusentals kronor för mycket i lön. Utan att förankra lönenivåerna i landstingsfullmäktige.

Men de är inte ensamma om att tjäna stora pengar på politiken. Vanliga fritidspolitiker kan kombinera ersättningar för olika möten och uppdrag, så att de i praktiken lyfter ersättningar i direktörslöneklass.

Bland dem märks Britta Bergström (S) från Oxelösund, som förra året fick 332 000 kronor av landstinget. Där finns också Inger Jonasson Sjödin (S) från Nyköping, som fick ut 417 000 kronor. Båda har andra inkomster från vanliga arbeten vid sidan av politiken.
- Demokrati måste få kosta pengar, säger Britta Bergström.

Landstingspolitiken har aldrig kostat skattebetalarna så mycket som den gör i dag.

I onsdagens papperstidning kan du läsa om orsakerna till den stora
kostnadsökningen.

Här kan du läsa alla kommentarer på tisdagens artikel om arvodesaffären.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa