Ingvar har nyligen gått igenom två operationer för sin cancer, och har ett nedsatt immunförsvar. Därför är han väldigt försiktig i kontakterna med andra människor, bär alltid munskydd ute i samhället – och hade förväntat sig att all personal på Mälarsjukhuset skulle möta honom med respekt, och med munskydd på.
– Jag hade tid för provtagning på patologens laboratorieavdelning på Mälarsjukhuset, och blev ombedd att sätta mig ned och vänta en stund. Jag såg mig omkring, och varken övriga väntande patienter eller personalen bar munskydd eller visir.
Ingvar säger att han blev chockad.
– Mälarsjukhuset har ju gått ut med att all personal med nära patientkontakt ska bära munskydd. Här skulle jag, en förmodat infektionskänslig patient, sitta en halvmeter från sköterskan som skulle ta mina prover. Och hon tänkte inte sätta på sig ett munskydd.
Han ifrågasatte detta.
– "Vi behöver inga munskydd här" var svaret jag fick. Jag förklarade att om de inte var villiga att skydda mig från eventuell smitta skulle jag gå. Jag kallade dem för en skam för sjukvården – och då skrattade personalen åt mig. Jag gick hem, skakad över att det får gå till så här. Man kan ju smitta innan man känner symtom av covid-19. Jag tycker det är oerhört respektlöst och oansvarigt av vårdpersonal att inte skydda sina patienter så långt det går.
– Men jag har pratat med mina läkare på den avdelning jag tillhör, och de ska skriva till patologens ledning om detta.
Ingvar heter egentligen något annat.
Laboratoriet på patologen drivs av Unilabs, där Lotta Bodin är versamhetschef. Hon beklagar djupt mannens upplevelse av besöket och verifierar att all vårdpersonal som har kontakt med patienter sedan slutet av november ska ha skyddsutrustning. Och det gäller även medarbetarna på Unilabs.
– Det är våra patologer (specialister på diagnostik av sjukdomar, reds anm) som utför biopsiproverna och de är extremt noga med skydd. Sedan ligger mottagningen intill laboratoriet och där arbetar personer som inte har patientkontakt. De har därför inte samma krav på sig att använda munskydd.
– Men det är olyckligt om patienter känner oro av att se dem, och jag har tagit upp det här i vår personalgrupp, som en viktig sak att tänka på.
Från den 12 januari förstärks munskyddsrutinerna inom Region Sörmland, för att ytterligare minimera risk för spridning av covid-19 från asymtomatiska medarbetare.