1 000 fler i vårdkö och längre väntetid efter pandemin

Under hösten hoppas Region Sörmland på att kunna ta igen en stor del av den vård som skjutits upp på grund av pandemin. "Jag är försiktigt positiv", säger divisionschefen Bo Tideholm i första delen i vår serie Efter pandemin.

Region Sörmland trappar upp arbetet med att beta av alla operationer som skjutits upp på grund av pandmin.

Region Sörmland trappar upp arbetet med att beta av alla operationer som skjutits upp på grund av pandmin.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Sörmland2021-06-27 04:45

I början av juni väntade ungefär 1 000 fler patienter i Region Sörmland på vård jämfört med innan pandemin. Dessutom har andelen som väntat längre än 90 dagar ökat. 

– Många har blivit satt på vänt samtidigt som vi har gjort väldigt mycket, säger Monica Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen. 

undefined
Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) vill bygga upp en specialistfunktion inom rehabliteringen och stärka smittskyddet.

Enligt Bo Tideholm, divisionschef för kirurgi, har regionen hunnit med alla så kallade imperativa operationer, det vill säga operationer där patientens tillstånd riskerar att försämras om inget görs. Det handlar bland annat om cancer, benbrott och vissa förslitningsskador. 

Många icke-imperativa operationer har dock skjutits upp. Det största antalet patienter som fått vänta på operation finns inom ortopedi. Ledplastiker, höfter, knän, fotkirurgi och handkirurgi står för det stora antalet. Även operationer av brock som är besvärande, men inte farliga, har skjutits upp. Kirurgiska ingrepp som steriliseringar och framfallsoperationer har också fått vänta. 

undefined
Region Sörmland trappar upp arbetet med att beta av alla operationer som skjutits upp på grund av pandmin.

Efter pandemins första våg förra våren lyckades regionen ta igen en stor del av den uppskjutna vården under hösten, men i vintras blev mycket uppskjutet igen på grund av den andra vågen.

– Vi står egentligen inför samma läge som vi gjorde förra sommaren, säger Bo Tideholm. 

undefined
Divisionschefen Bo Tideholm vill utnyttja regionens kapacitet på ett smart sätt.

– Vi alla är fullständigt på det klara med hur ska vi ta tag i det här och genom en bra planering och en tydlighet här kommer vi att köra igång fullt ut vecka 35. 

Region Sörmland kommer att kunna samarbeta mer med de andra regionenerna i Mellansverige genom att alla tar fram liknande operationsplaner som gör det lättare att hjälpa varandra om någon skulle få kapacitet över. Region Sörmland har även säkrat upp extern kapacitet inför hösten genom att anlita privata aktörer.  

– Vi kan ju inte lägga upp en orimlig plan där medarbetarna känner att allting ligger på deras axlar utan det ska vara en realistisk plan, säger Bo Tideholm. 

Region Sörmlands kirurgkliniker i Eskilstuna och Nyköping kommer att fortsätta att utveckla sitt samarbete. 

– Mycket handlar om att vi utnyttjar den kapacitet vi har på ett smart sätt, säger Bo Tideholm. 

undefined
Region Sörmlands kirurgkliniker i Eskilstuna och Nyköping kommer att fortsätta att utveckla sitt samarbete.
undefined
Vården behöver ha olika flöden in för patienter som har covid och patienter som inte är infekterade.

Under pandemin har regionen börjat arbeta mer med att kvalitetssäkra väntelistorna. De gås igenom veckovis för att se om någon patient behöver prioriteras upp. Olika kliniker stämmer av sina listor för att se om de kan lämna operationsutrymme till varandra. Kvalitetsarbetet har även inneburit att patienter tagits bort från väntelistorna.

– Vi ska inte ha patienter, som vi har haft, där det står 'är i Spanien i ett halvår. Hör av mig när jag kommer hem'. De ska inte stå på en väntelista, säger Bo Tideholm. 

Monica Johansson menar att regionen måste ha beredskap för fortsatt covidvård. Det innebär bland annat att vårdcentraler, akutmottagningar och vårdavdelningar behöver ha olika flöden in för patienter som har covid och patienter som inte är infekterade. På vissa håll kan det därför behöva byggas om.  

undefined
Andelen patienter som väntat längre än 90 dagar har ökat.

Monica Johansson anser att det behövs beredskap för att den psykiska ohälsan kan öka till följd av pandemin. Hon menar också att det är det en prioriterad fråga att bygga upp en specialistfunktion inom rehabliteringen. Dessutom behöver smittskyddet stärkas. Regionen fortsätter även sitt långsikta arbete med att bygga upp omsättningslager. 

Regionenens åtgärdslista

Mer samarbete med andra regioner i Mellansverige. 

Extern kapacitet säkras upp inför hösten genom att privata aktörer anlitas.   

Kirurgklinikerna i Eskilstuna och Nyköping utvecklar sitt samarbete. 

Väntelistor kvalitetssäkras. 

Vissa ombyggnationer för att patienter med covid och patienter som inte är infekterade ska ha olika vägar in. 

Beredskap för ökad psykisk ohälsa till följd av pandemin. 

Specialistfunktion byggs upp inom rehabliteringen. 

Smittskyddet stärks.  

Omsättningslager byggs upp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!