106 vårdplatser fattas på sjukhusen i Sörmland

I somras nådde vårdkrisen på Sörmlands sjukhus en kulmen med överbeläggningar, brist på vårdplatser och personal och trots flera förbättringar saknas fortfarande 106 vårdplatser.

Sörmland2017-01-04 14:40

Det var i slutet av maj förra året som situationen blev ohållbar för landstinget. Personal kritiserade öppet sjukvårdsledningen för kaoset i vården. Då presenterade landstinget en handlingsplan i tio punkter med förbättringar såsom ökad rekrytering, bättre löner för vissa grupper och en översyn av arbetsmiljön.

– Vi kan se resultatet av tiopunktsprogrammet som jag tog ett ordförandebeslut om redan nu, säger Monica Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsen.

– Från personalen har man påtalat vikten av att ha vårdplatser som är klinikbundna och så blir det nu efter årsskiftet. Till exempel ansvarar ortopedkliniken för sina egna patienter så man jobbar med samma patienter hela tiden, säger Monica Johansson.

Tidigare har vårdplatserna varit ett enda stort hägn, men nu ska alltså vårdavdelningar hänga ihop med vissa mottagningar. Utom på Kullbergska där man jobbar på likadant som tidigare.

– Vi har öppnat fler vårdplatser under sista halvan av förra året, främst i Eskilstuna och så har vi lyckats anställa återvändare som kommer tillbaka eftersom de sett förbättringar på våra sjukhus, säger Monica Johansson.

Totalt har det under hösten öppnats 58 fler vårdplatser på länets tre akutsjukhus. Mälarsjukhuset i Eskilstuna har fått 26 fler platser, Kullbergska i Katrineholm 7 platser och lasarettet i Nyköping har 25 fler platser.

Men ändå fattas det totalt 106 vårdplatser länets sjukhus. Det ska finnas 510 platser.

– Det har varit frågan om återöppningar och flera avdelningar i Nyköping är fortfarande stängda, vi är inte alls i mål här, säger Maria Söderkvist, divisionschef för medicin.

Monica Johansson berättar också att ledningen har en handlingsplan klar sedan årsskiftet om hur landstinget ska använda sig av bemanningsföretag. Detta ingår i ett nationellt projekt som drivs av Sveriges kommuner och landsting, SKL, där syftet är att minska beroendet av bemanningsföretag. Ett beroende som har ökat från år till år.

Förra året kostade hyrläkare, hyrsköterskor och annan hyrpersonal totalt 169 miljoner kronor.

– Man har tittat på hur beroendet har ökat och i Sörmland har det ökat med tre procent förra året och det är ju inte bra, vi vill ju ha vår personal anställd hos oss, säger Monica Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om